Hrál jsem nejlepší tenis v životě, tuší Macháč. Co udělá s rekordním prize money?

- Johan Čáp

Týden, který jej odpálil do světového tenisu. Paříž vítala Tomáše Macháče ještě zalitá sluncem babího léta, loučila se jako sychravé velkoměsto. Na spokojenosti 19letého tenisty to ale nic neubralo. Do kvalifikace se dostal na poslední chvíli, prosvištěl jí bez zaváhání. A v hlavní soutěži si počínal jako zkušený mazák. Američanovi Tayloru Fritzovi zařídil pořádně nervózních 219 minut. „I když jsem prohrál, beru svou účast v Paříži jen pozitivně. Byl to super turnaj, hodně mi toho o mně ukázal,“ řekl Macháč.

Český tenista jen podpořil víru v to, že krize tuzemského mužského tenisu je zažehnána. Skvělé letní výkony Jiřího Lehečky, Jonáše Forejtka, Michaela Vrbenského nebo Andrewa Paulsona na domácích challengerech, turnajích ITF či akcích Českého tenisového svazu doplnila pařížská jízda Tomáše Macháče.

Ten se při premiérové účasti v hlavní soutěži grandslamu utkal jen s o tři roky starším, leč o míle zkušenějším Taylorem Fritzem. I přestože je dělí více než 220 žebříčkových míst, Macháč se americkému tenistovi nové generace postavil se ctí. „Celý zápas nepříjemně foukal vítr, takže jsem nemohl moc využít servis. Ale hrál jsem skvěle odzadu. První dva sety mi utekly o pár míčků,“ popisoval svěřenec kouče Daniela Vacka.

Po druhé sadě, která byla přerušena kvůli dešti, přišel zlom. Macháč senzačně bral jeden brejk za druhým a držel si podání. A to proti takovému hráči, jehož servis budí na okruhu ATP značný respekt. Mimochodem za celý zápas nastřílel Fritz úctyhodných 14 es.

„Stát proti jeho servisu na antuce je samozřejmě lepší než na betonu. Hrál jsem snad nejlepší tenis v kariéře. Byl jsem v té fázi utkání ve všem mnohem lepší.“ Macháč vyrovnal na 2:2 na sety, když vítězi loňského ročníku turnaje v Eastbourne povolil jen tři gemy.

„Závěrečný set mě mrzí. On zahrál zkušeně začátek a zlepšil servis. Je to velká škoda, nebyl jsem daleko od výhry. Ale zkušenost dobrá, byl to můj první pětiseťák v životě,“ smutnil Macháč po vyřazení, jemuž přihlížela stejně jako v pátek i Markéta Vondroušová. Připojila se tak k Tereze Martincové nebo Petře Kvitové, které Macháče podporovaly v hledišti už v kvalifikaci. „Moc mi to pomáhalo!“ děkoval český mladík zpětně.

Mimochodem za účast v 1. kole dostane devatenáctiletý talent na prize money 60 tisíc eur bez odečtení daní. To je více, než získal za celou svou dosavadní kariéru mezi profesionály. Pro porovnání – za výhru na únorovém challengeru v Koblenci obdržel na odměnách jen desetinu. „Nad ničím konkrétním, co bych si koupil jako odměnu za Paříž, jsem ještě nepřemýšlel. Ale určitě dám peníze do tenisu, na svůj rozvoj. Jako to dělám i jindy.“

„Klukům z mé generace může můj týden sloužit jako motivace. Je potřeba, aby se nás víc dostalo do stovky. Musíme makat. Jsme mladí, ale čas už nám běží,“ vybízí devatenáctiletý Macháč. Bude právě on tou první vlaštovkou?

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (252.) – Taylor Fritz (USA, 29.) 5:7, 6:7(2), 6:1, 6:2, 3:6