V kabátu a s horkým čajem. Bouzkovou v mrazivé Paříži zabrzdila změna počasí

- Johan Čáp

Takový pohled se na antukovém kurtu v Paříži jen tak nevidí. Okrově hnědý povrch navozuje asociace spíše s parným sluncem a chladnou sprchou, rozhodně ne s teplákovou soupravou a čajem. 22letá Marie Bouzková sice poprvé v kariéře nemusela na French Open hrát kvalifikaci, vstup do hlavní soutěže ale české tenistce nakonec nevyšel. Proti Estonce Kaie Kanepiové skvěle začala, ale zlepšující se povětrnostní podmínky jí paradoxně uškodily. „Mně déšť a zima na kurtu nevadily, soupeřka se s tím ale trápila. Pak se vše obrátilo,“ smutnila Bouzková, která letos i na třetím grandslamu skončila hned v 1. kole.

Bouzková opravdu začala proti 106. hráčce žebříčku WTA snově. Brzy vedla už 5:2 a jen pozorovala, jak se přemožitelka Kateřiny Siniakové z US Open psychicky i herně trápí. „Na začátku zápasu hodně pršelo a dost foukalo. V tomto počasí mi to šlo na kurtu paradoxně nejlépe. Soupeřka se v tak extrémních podmínkách asi necítila moc dobře,“ přemýšlela česká hráčka.

Počasí v chladné Paříži, kde bylo kolem jedenácté hodiny dopoledne přibližně jen 10 stupňů Celsia, se po necelé půlhodině umoudřilo. Pro Bouzkovou, jež první gem dokonce hrála v teplákové soupravě, to ovšem byla spíše nevýhoda. Kanepiové se povedl restart.

Už za stavu 5:2 v první sadě ustála dva setboly české tenistky a v takřka deset minut trvajícím gemu si potvrdila, že ještě má dostatek sil na změnu rytmu. „Kaia začala od té doby hrát mnohem lépe. Více agresivně, nedělala chyby. V takovém vlhku jsou míče těžké, takže bylo rázem o to náročnější ukončovat výměny,“ smutnila Bouzková.

„Ztratila jsem rázem výhodu. Ona předtím dělala dost chyb, najednou se výrazně zlepšila.“ A to tak výrazně, že Estonka vyrovnala stav zápasu na 1:1 a v posledním setu už viditelně frustrovanou i prochladlou Bouzkovou bez problému přehrála.

Aktuální grandslam je kvůli počasí dost unikátní, Češka tak šla na kurt v kabátu a kulichu. „I v něm jsem ale cítila zimu. Nicméně to, co udělala Azarenková, bych si vůči rozhodčímu nebo supervizorovi nikdy nedovolila,“ komentovala výstup běloruské tenistky v souběžně hraném zápase, která argumentovala při hádce s pořadateli tím, že na takové počasí není z Floridy zvyklá a odešla z kurtu.

Bouzková coby taktéž dlouholetá „Floriďanka“ ale její slova mírnila: „Jasně, musí to být teplotní šok. Hlavně třeba pro ty, co přijeli z Austrálie. Ale všichni to mají v Paříži stejné.“

Česká tenistka na druhé straně souhlasila s kritikou organizátorů grandslamu, kterou přednesli už i někteří hráči v kvalifikaci. „V New Yorku ve všem měli větší pořádek. Na US Open hned druhý den po posledním testu připomínali, že se musíme dostavit na další. Tady v Paříži jsem dělala druhý test před třemi dny a víc nic. Je to tady takové volnější. Troufám si říct, že i hůře organizované. Vůbec třeba zatím nevím, jestli se mám jít teď ještě někdy znovu otestovat,“ prozradila Bouzková.

Mimochodem karanténu, tedy důsledek globální pandemie koronaviru, využila členka širšího fedcupového týmu k inspirativnímu projektu. Během tenisové pauzy rozjela platformu Tennis Talk. Do pravidelných hovorů přes Zoom zvala děti z celého světa. Jen tak k popovídání o tenise nebo o problémech, které je během celosvětové krize trápí.

„Mám doma malého bráchu, takže jsem viděla, jak se malé děti během karantény nudily. Během osmi rozhovorů tam bylo takových 50 dětí z různých konců světa. Z Austrálie, Mexika, Ruska, Kanady, Ukrajiny. Šest dětí i z Česka. Jeden rozhovor jsem udělala ve španělštině se zájemci z Mexika a Španělska,“ povídala Bouzková o unikátním projektu. „Splnilo to účel. Děti byly rády, že si mohly popovídat. Jednou jsem pro ně domluvila i zdravici od Feliciana Lópeze.“

Bouzková následně po restartu tenisového kolotoče zvládla vybojovat čtvrtfinále v Lexingtonu a osmifinále v New Yorku (kde mimochodem zdolala i Petru Kvitovou). Od té doby však její forma lehce klesá. Během posledního měsíce vyhrála jen jediný zápas, a to na antuce v Římě proti Australance Tomljanovičové. „Stále se snažím hrát svoji hru, rozvíjet se, snad mě ty prohry třeba příště doženou k tomu, že se mi bude víc dařit. Třeba už na následujícím grandslamu,“ věří.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
MARIE BOUZKOVÁ (46.) – Kaia Kanepiová (EST, 106.) 6:4, 4:6, 2:6