Tři gemy a dost! Rozzuřená Azarenková opustila kurt

- Jan Vojkůvka

Letošní Roland Garros se rozběhlo v 11 hodin a během úvodní hodiny turnaje se dočkal své první kontroverze. A to opravdu velké! Bývalá světová jednička Victoria Azarenková se přímo na kurtu rozzuřila kvůli podmínkám, jež v Paříži panují a spolu se svou soupeřkou opustila dvorec. Obě se vrátily zhruba po hodinové pauze.

Desátá nasazená naskočila do turnaje hned v první várce zápasů. Na kurtu Suzanne Lenglenové se však příliš neohřála. Ačkoliv... Právě ohřát se chtěla.

Azarenková spolu s Dankou Koviničovou odehrály pouze tři gemy, po kterých si běloruská hráčka nechala zavolat turnajového supervisora. Nelíbilo se jí totiž, že je nechávají hrát a čekat v dešti a velké zimě.

„Lidi, vy nehrajete, takže nemáte vůbec tušení, jaké tu panují podmínky. Jsem schopná hrát ve všem možném, ale tohle je směšné,“ rozčilovala se v rozhovoru se supervisorem. A dala jasně najevo, že chce z kurtu pryč.

Paříž je aktuálně pod mrakem a teploty se drží pod 10 stupni. To je na Azarenkovou příliš. Supervisor, který se musel popasovat s rozčílenou Běloruskou, alespoň slavnou hráčku požádal, aby ještě chvíli vydržela, jestli se počasí neumoudří a nepřestane pršet, to však Azarenková odmítla.

„Nebudu tu sedět, protože mrznu! Je osm stupňů! Žiji na Floridě a jsem zvyklá na teplo,“ argumentovala Azarenková, jež byla stále podrážděnější. Následně se zeptala své soupeřky, jestli chce sedět v zimě na kurtu a čekat, na což dostala negativní odpověď.

Obě hráčky se tak rychle sbalily a odešly do útrob stadionu. A to ve chvíli, kdy to ještě neměly povolené... „Je to směšné, je hrozná zima. Jaký má smysl, že tu budeme sedět jako kachny?“ dodala Běloruska těsně před svým odchodem.

Pořadatelé se tak museli vypořádat s prvním velkým problémem. Už po odchodu však bylo jasné, že hráčky nebudou trestat diskvalifikací. Po zhruba hodinové pauze se tak obě tenistky mohly vrátit na kurt a svůj duel dohrát. Azarenková nakonec vyhrála 6:1, 6:2.

Mezitím počasí narušovalo také průběh zápasu mezi Margaritou Gasparjanovou a Elise Mertensovou. Zajímavé však je, že dalších osm zápasů se plynule hrálo...