Tak jde čas s Roland Garros. Desetinové návštěvy i vstupenková loterie

- Jan Vojkůvka

Pařížský grandslam, který se bude od neděle hrát v náhradním termínu, doprovází stále se zpřísňující bezpečnostní opatření. Není to přitom dávno, kdy se zvažovalo, že pařížský grandslam bude moci navštívit celkově kolem 150 tisíc diváků. Jenže situace se i v Paříži horší.

Pořadatelé Roland Garros si ukrojili až příliš velké sousto. Poté, co dokázali zařídit, že se grandslamový turnaj bude místo v květnu konat na přelomu září a října, se začali na tuto událost pečlivě připravovat.

Postupně propadli, jak se zdá, až euforii a se slábnoucí pandemií koronaviru odhalili velké plány, které počítaly s tím, že každý den do areálu vpustí okolo 11 500 diváků. Dokonce začali prodávat vstupenky, díky nimž by se návštěvníci mohli podívat na jeden z 16 kurtů, které budou přístupné.

Za své ambiciozní plány se dostali pod palbu kritiky a to i ze strany některých tenistů. Mezi hlavní kritičky se zařadila i domácí Alizé Cornetová, jež nemohla uvěřit tomu, že jsou ochotni natolik riskovat bezpečnost účastníků pařížského grandslamu, kteří přitom musí dodržovat tvrdá bezpečnostní opatření.

Mezitím se navíc rozjela druhá, a s ohledem na počty nakažených i drtivější, vlna Covidu-19. Pořadatelé turnaje, který se koná v jedné z nejpostiženějších zemí, museli reagovat. A nepotěšili tím ty, kteří si už zakoupili vstupenky do areálu...

Napřed snížili počet diváků, kteří mohou každý den navštívit areál, na 5 000. S tím se ještě dalo nějak operovat. Jenže i přes to, že se celá země snaží s nákazou bojovat, se šíření zpomalit nepodařilo. A tak pořadatelé Roland Garros byli nuceni sáhnout ještě k drastičtějším omezením.

Nově bude do areálu vpuštěno pouze 1 000 diváků denně. Jak ale rozhodnout o tom, kdo se na turnaj dostane a komu bude ve vstupu zamezeno, byť má koupené lístky? Rozhodovat bude loterie.

Loterie se bude konat každý den a na jejím základě bude tisícovka šťastných vybrána. Ti, na které se nedostane, obdrží zpět své peníze a budou mít přednostní právo na nákup vstupenek pro Roland Garros 2021.