Zmatky kolem testů. Nechali mě hrát i přes pozitivní výsledek, krčí rameny Paire

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé tenisových turnajů nemají jednotný přístup k potenciální hrozbě nákazou koronavirem. Nejlépe to dokládá příklad z praxe z tohoto týdne. Zatímco Benoit Paire v Hamburku mohl hrát, ač měl dva testy pozitivní, na Roland Garros bylo šest hráčů vyřazeno ještě před začátkem kvalifikace...

Tento týden zažily tenisové turnaje pořádný paradox. V německém Hamburku byl v hlavní roli francouzský tenista Benoit Paire, který je zářným příkladem toho, jak může pandemie koronaviru ovlivnit pracovní život profesionálního sportovce.

Už na konci srpna byl Paire v problémech, když nesměl hrát na turnaji v New Yorku, kde byl testován pozitivně na Covid-19. Dal se dohromady, odletěl do Evropy, ale zde jeho problémy nekončí. V Hamburku byl znovu testován s pozitivním výsledkem, a to hned dvakrát za sebou.

Přesto do turnaje naskočil, jelikož v úterý měl najednou test negativní. „Pouze včera byl test negativní, předtím byly dva za sebou pozitivní,“ uvedl Paire, jehož start v hlavní soutěži nejspíš ani proběhnout neměl.

Francouz totiž v utkání s Casperem Ruudem nebyl ve své kůži. Vypadal unaveně a nemocně, a nakonec také ve středu za stavu 4:6, 0:2 duel skrečoval. Byly tedy výsledky testů falešně pozitivní, nebo naopak v úterý byl falešně negativní? Kdo ví. Ani Paire to netuší. A byť byl rád, že mohl hrát, mělo by se podle něj určit, kdo vlastně může hrát a kdo nikoliv, aby nedocházelo ke zbytečným zmatkům.

Džumhur žaluje Roland Garros
„ATP by měla tato pravidla vysvětlit. Například v Paříži měli hráči negativní testy, ale nemohli nastoupit, protože byli v kontaktu s trenérem, co byl pozitivní,“ připomněl paradoxní situaci v kontextu s Hamburkem. „A tady v Hamburku jste pozitivní, a přesto hrát můžete. Jen jsem doktorovi a pořadatelům poděkoval, že mě nechali hrát,“ krčil rameny.

Když Paire zmínil Paříž, mluvil o situaci z kvalifikace Roland Garros. Zde bylo zakázáno celkem šesti tenistům, aby do bojů o hlavní soutěž nastoupili. Několik z nich přitom měli negativní testy, ale kvůli kontaktu s pozitivně testovaným trenérem jim bylo znemožněno startovat.

To se například nelíbí Damiru Džumhurovi, který rovněž nesměl nastoupit do kvalifikace, byť byl negativní. Trenérovi Petaru Popovičovi, jenž byl pozitivně testován, organizátoři neudělali kontrolní test a to Džumhura popudilo. Podle něj měl totiž kouč v těle protilátky, jelikož si nemocí již prošel a výsledek posledního testu tak byl falešně pozitivní.

„Je to skandál,“ rozčiloval se Džumhur, který se chce s pařížským grandslamem soudit. „Jsem si jistý, že u soudu vyhrajeme. Za tohle zaplatí, a hodně. Úplně z toho šílím,“ zuřil bosenský tenista.