Nejlepší světový tenis zamíří na ostrovy! Laver Cup v roce 2022 uspořádá Londýn

- Michal Hladký

Po příštím roce, kdy se exhibiční turnaj Laver Cup odehraje v americkém Bostonu, se prestižní týmové zápolení přesune do jedné z největších bašt světového tenisu – Londýna. Pořadatelé eventu dokonce stanovili přesné datum: 23. až 25. září.

Turnaj, jenž nese jméno po australské tenisové legendě Rodu Laverovi a je známý tím, že se hraje na černém povrchu, se uskuteční v roce 2022 v londýnské O2 aréně. Letošní ročník byl kvůli světové pandemii odložen na příští září, kdy se šestičlenné reprezentace Evropy a zbytku světa střetnou v Bostonu.

Proč zrovna britské hlavní město? Volba to je naprosto pochopitelná, vždyť tamní O2 Aréna se může pyšnit tím, že od roku 2009 pravidelně pořádá Turnaj mistrů. Letos se v Londýně odehraje poslední ročník, Laver Cup je tedy skvělou možností, jak do tradičního stánku dostat další světovou akci.

Organizátoři tedy pokračují v zaběhnutých kolejích. Pořadatelství se točí: jeden rok se Laver Cup uskuteční v některém z evropských měst, pak se zase dějiště přesune mimo starý kontinent. Štafetu rozeběhla v roce 2017 Praha, následovalo americké Chicago a švýcarská Ženeva.

A výběr hostitele pro odehrání pátého ročníku kvituje i hvězdný Roger Federer. „Londýn má odjakživa místo v mém srdci. Je skvělé, že se Laver Cup uskuteční právě v této metropoli. Britové si určitě zamilují způsob, jakým se jim představí nejlepší tenisté na světě,“ nechal se slyšet švýcarský hráč, jenž se zúčastnil zatím všech ročníků tohoto exhibičního turnaje.

Nutno dodat, že úspěšně. Ve všech případech zvítězil evropský tým, přičemž všechna svá singlová utkání Federer ovládl.