Los byl k Čechům přívětivý. Ve čtvrtfinále může dojít k pikantnímu derby

- Jan Vojkůvka

Úvodní kolo grandslamového Roland Garros přineslo českým zástupcům velmi přívětivý los. Desítka Čechů bude vesměs v rolích papírových favoritů na postup do druhého kola. A pokud půjde vše tak, jak by mělo, ve čtvrtfinále by mohlo dojít na pikantní bitvu mezi Karolínou Plíškovou a Petrou Kvitovou.

Plíšková plní v Paříži roli druhé nasazené, Kvitová je turnajovou sedmičkou. Obě byly nalosovány do stejné čtvrtiny pavouka, což s sebou přináší i drsný ortel. Pokud obě dokážou splnit v předchozích čtyřech kolech role favoritek, utkají se spolu o postup mezi nejlepší čtyřku.

Plíšková začne turnaj proti jedné z kvalifikantek, kterou by mohla být i Tereza Martincová, jež si v pátek zahraje finále kvalifikace. Kvitovou naopak v úvodním kole čeká domácí Oceane Dodinová.

Zatím je ovšem otázkou, jaký bude na Roland Garros stav Plíškové, která byla přinucena skrečovat finále turnaje v Římě. Češku trápilo v závěrečném střetnutí italského podniku stehno, respektive přitahovač na levé noze.

Mezi nasazenými tenistkami jsou ještě tři české ženy. Markéta Vondroušová, jež je nasazenou patnáctkou, to nebude mít úplně snadné, když se střetne s talentovanou Polkou Igou Swiatekovou. Karolína Muchová, 22. nasazená, narazí na Američanku Christinu McHaleovou a na Barboru Strýcovou, 32. nasazenou, čeká jedna z kvalifikantek.

Marie Bouzková si zahraje až se 105. hráčkou světového žebříčku Kaiou Kanepiovou a bude rovněž plnit roli favoritky. Zajímavé bude sledovat vystoupení Kateřiny Siniakové, kterou čeká Lauren Davisová. Česká hráčka, jak se zdá, chytla velmi dobrou formu, což potvrzuje i nyní ve Štrasburku.

Slušný los má také Kristýna Plíšková, která si zahraje se Slovenkou Viktorií Kužmovou.

A na los si nemůže stěžovat ani Barbora Krejčíková. Hráčka z druhé světové stovky dopadla ve čtvrtek velmi dobře, když vyfasovala 90. hráčku světa Ninu Stojanovičovou ze Srbska. Ta prohrála třikrát v řadě.

Mezi muži má zajištěnou hlavní soutěž jen Jiří Veselý. Na toho v úvodním kole čeká jeden z úspěšných kvalifikantů, což může být i Tomáš Macháč. Ten bude v pátek bojovat o svou premiérovou účast v grandslamové hlavní soutěži.

1. kolo dvouhry žen
Markéta Vondroušová – Iga Swiateková (POL)
Kateřina Siniaková – Lauren Davisová (USA)
Marie Bouzková – Kaia Kanepiová (EST)
Barbora Strýcová – kvalifikantka
Barbora Krejčíková – Nina Stojanovičová (SRB)
Kristýna Plíšková – Viktoria Kužmová (SVK)
Karolína Muchová – Christina McHaleová (USA)
Petra Kvitová – Oceane Dodinová (FRA)
Karolína Plíšková – kvalifikantka

1. kolo dvouhry mužů
Jiří Veselý – kvalifikant