Turnaj ATP v Métách končí! Nahradí jej podnik v Tchaj-peji

- Petr Šístek

Halový turnaj kategorie ATP v Métách, který se pravidelně konal každé září od roku 2003, byl oblíbený pro všechny francouzské tenisty, kteří dokázali triumfovat v sedmi z posledních osmi jeho ročníků. Turnajový ředitel Yvon Gérard ale nyní oznámil, že letošní ročník, na němž získal premiérový titul na okruhu ATP Lucas Pouille, byl zároveň posledním. Turnaj se totiž od příští sezony přesune do Tchaj-wanské metropole.

„Je tomu těžké uvěřit, ale je to tak. V sobotu jsem podepsal smlouvu s řídícím výborem společnosti,“ konstatoval Gérard pro Le Républician Lorrain. Ze strany akcionářů v čele s bývalým šampionem Fabricem Santorem ale do poslední chvíle byly snahy prodeji licence zabránit. Nakonec se jich ale proti prodeji vyslovilo pouhých 10 %.

Kupcem se stal Robert Han, asijsko-pacifický průmyslový magnát, jenž stojí v čele společnosti CSB a má v plánu turnaj přesunout do Tchaj-peje. Seriózní jednání o prodeji započaly v září loňského roku. Ve hře byla mimo jiné i Astana, ale tento projekt nebyl schválen organizací ATP z důvodu stávajícího politického prostředí v Kazachstánu. V lednu pak projevila zájem i společnost InFront Sports s plánem na přesunutí turnaje do Singapuru, ale z jednání nakonec vyšel vítězně právě Robert Han, který hodlá zvýšit rozpočet turnaje o 30 % na 800 tisíc eur.

Další milion eur je pan Han ochoten vyplatit hvězdným tenistům jako startovné, přičemž Méty byly schopny nabídnout pouze asi pětinové prostředky. Pro udržení stávající kategorie by navíc musel turnaj v Métách navýšit svůj rozpočet na 3-4 miliony eur, což nebylo při zachování současné kategorie podniku možné akceptovat. Ke konci turnaje také přispěla termínová kolize s nově vzniklým Laver Cupem, která by znemožnila účast největších světových hvězd. Přesunem do Tchaj-peje se ale asijské tenisové turné prodlouží na čtyři týdny a nabídne hráčům lepší možnosti k rozehrání se před prestižnějšími podniky kategorie ATP 500 a následným Masters v Šanghaji.