Tenis proti koronaviru. Byl jsem na vlně a najednou mi nařídili karanténu, mrzí Dudu

- David Schlegel, Marek Bartošík

Čtveřice prestižních challengerů na českém území slibovala naději mnoha domácím tenistům. Pořadatelé měli divokých karet na rozdávání a po jedné z nich toužil i Filip Duda. Jednadvacetiletý český tenista, který se nachází v jedenácté stovce žebříčku, však o jakoukoliv šanci přišel po pozitivním testu na covid-19. „Přitom o dva dny později mi vyšel test negativní,“ uvedl pro Tenisový svět Duda.

Poctivá příprava na turnajích pořádaných Českým tenisovým svazem a pak snad vysněný start na challengeru. Místo toho ale musel Filip Duda po pozitivním testu na covid-19 vytrpět povinnou čtrnáctidenní karanténu.

„Před challengery v Praze jsem byl pozitivně testován na koronavirus. O dva dny později už byl test negativní. Byl jsem v kontaktu s Hygienickou stanicí v Praze. Nařídili mi, že mám raději zůstat v karanténě,“ přiblížil oficiální procedury na okruhu Duda, jenž se s nezvratným rozhodnutím vyrovnával obtížně.

„Mrzelo mě to, protože byla šance, že dostanu divokou kartu třeba na challenger na Spojích. Byla by to skvělá příležitost, v té chvíli jsem byl na vlně. Pak jsem ale musel být zavřený,“ litoval.

Situace byla pro tenistu o to podivnější, že neměl žádné příznaky nemoci. Virus nezasáhl ani jeho nejbližší. „Příbuzní i další lidi, kteří se mnou byli v kontaktu delší dobu, se nechali testovat. Všichni byli negativní. Pak mi kamarád ze zdravotnictví říkal, že chybovost testů je asi 65 procent. Bylo to zvláštní, ale nemohl jsem nic změnit,“ komentoval stále častější zkušenost tenistů v době koronavirové.

Zmíněná dvoutýdenní pauza od aktivní činnosti má navíc dlouhodobější dopad na výkonnost českého hráče. „Je to takové ve vlnách, nejsem s tím spokojený,“ doplnil Duda.