Bída po návratu pokračuje. Hamburský král Basilašvili se nechytil ani na oblíbeném turnaji

- Marek Bartošík

Pět zápasů, pět porážek, skóre na sety 0:11. Slovem mizérie by se dalo charakterizovat počínání Nikoloze Basilašviliho (33.) po opětovném rozjetí turnajového kolotoče. Gruzínský tenista se nechytil ani v jemu zaslíbeném Hamburku, kde loni i předloni získal titul. Nicméně díky provizornímu systému žebříčku ATP mu zůstanou body z ročníku 2019, a tak se vyhne strmému pádu.

Dvanáctizápasová neporazitelnost v Hamburku skončila. Nikoloz Basilašvili na „pětistovce“ v německém přístavním městě skončil už v úvodním kole na raketě silného Roberta Bautisty Aguta (4:6, 3:6).

Prohrát se světovou jedenáctkou a jedním z nejvíce konzistentních hráčů na okruhu jistě není ostuda, přesto se osmadvacetiletý Basilašvili bude s porážkou smiřovat těžko. V Hamburku předloni dokráčel z kvalifikace senzačně až pro titul, své velkolepé tažení navíc zopakoval i loni, kdy na německé antuce vyřídil třeba Alexandera Zvereva a Andreje Rubljova.

Vyřazeného obhájce titulu může uklidnit alespoň fakt, že mu s ohledem na mimořádná opatření ATP zůstanou body z posledního ročníku (v žebříčku tak zůstane na svém).

Hamburská porážka je pro Gruzínce v pořadí pátou ve stejném počtu utkání po obnovení letošní sezóny. Na Masters v New Yorku, přesunutém ze Cincinnati, uhrál pouhých pět gemů proti Felixi Auger-Aliassimeovi. Na US Open ho vyprovodil z kurtu John Millman.

Trápení tenisty s přísným pohledem se přeneslo také na antuku – v Kitzbühelu nenašel recept na Federica Delbonise, v Římě stačil jeho slabý výkon na pouhé čtyři hry proti domácímu Lorenzovi Sonegovi.

Svou poslední výhru na turnaji ATP Basilašvili zaznamenal koncem února v Dubaji proti Ricardasu Berankisovi. Ukončit svou mizérii se pokusí na grandslamovém Roland Garros, kde bude patřit mezi nasazené hráče. Na pařížské antuce byl dosud nejlépe ve třetím kole (2017), loni ani předloni si neporadil s nástrahami úvodního klání.