Rosol předvedl na Roland Garros skvělý obrat. Pařížské „vězení“ přijímá

- Jan Kousal, Jan Vojkůvka

Pondělní start kvalifikace letošního Roland Garros se týkal také zkušeného pětatřicetiletého Lukáše Rosola, který po utkání s Pedrem Sousou dál živí naději na osmou účast v hlavní soutěži pařížského grandslamu. Nasazenou čtyřku porazil ve třech setech 6:7(4), 6:2, 6:4. Po těsné porážce v prvním setu nepřestal ani na chvíli věřit v úspěšný obrat.

„Stále jsem si říkal, že i když jsem prohrál tiebreak, tak jsem měl šance, a říkal jsem si, že když budu hrát pořád stejně, tak by se to štěstí ke mně mohlo přiklonit,“ věřil Rosol po ztracené úvodní sadě. „První set mi samozřejmě psychicky moc nepomohl. Ale soupeře znám a věděl jsem, co mám dělat.“

Český tenista v úvodní sadě vedl už 4:1, jenže náskok neudržel. Sousa vybojoval tiebreak a v něm na svou stranu třemi míčky v řadě strhl koncovku. Druhý set už měl ale z pohledu Rosola jednoznačný vývoj. Český hráč ho ovládl 6:2.

„V prvním setu jsem soupeře svými chybami pustil zpátky do hry. V těch dalších už tolik odporu nekladl, protože jsem mu k tomu nedal prostor,“ potěšilo Rosola. „Gemy jsem začínal dobře a on pak musel riskovat a to se mu hrálo hůř.“

Ve třetí sadě český tenista už dokonce ani nečelil brejkbolu a sám klíčový brejk vybojoval v páté hře.

„Ve třetím setu jsem si říkal, že když budu držet servis, tak se aspoň k jednomu brejku dostanu, a povedlo se to,“ hodnotil Rosol klíčové okamžiky po utkání. Svou taktiku nepostavil jen na podání, ale také na kratších výměnách.

„Hrál jsem v klidu, snažil jsem se hrát míček po míčku. Soustředil jsem se na úspěšnost podání, aby tam chodil první servis. Chtěl jsem hrát na servisu i na returnu dva, nebo tři míče, a ono se to podařilo,“ uvedl český tenista.“

Lukáš Rosol se naposledy dostal do hlavní soutěže právě na Roland Garros v minulém roce, tehdy jako šťastný poražený. Tak daleko však zatím ve svých plánech není. „Je to hodně daleko,“ uvedl.

„Už teď v prvním utkání jsem nebyl favorit, soupeř byl nasazený. Samozřejmě, někde ve skrytu duše se chci kvalifikovat, ale teď se na to snažím nemyslet. Mám před sebou těžký zápas, druhé kolo a snažím se jít gem po gemu. Když budu zdravý, tak věřím, že budu i konkurenceschopný,“ podotkl a připomněl duel s Američanem Michaelem Mmohem, s nímž se utká o postup do finále kvalifikace.

Po utkání zamířil český tenista k fyzioterapeutovi, ale na proceduru po zápase si poměrně dlouho počkal. „Je nás tam strašně moc, je tam nějakých šest masérů a nějaký fyzio, do toho ledování, takže chvíli trvá, než se člověk dostane na řadu. Strávil jsem tam po zápase asi dvě hodiny, což je vzhledem k mému věku asi přiměřené. Kdybych to neudělal, tak bych asi neměl dobré spaní,“ zasmál se pětatřicetiletý hráč.

Turnaj v Paříži probíhá za přísných bezpečnostních opatření, podobně jako probíhalo US Open na přelomu srpna a září. Rosol je s podmínkami, které pořadatelé nastavili, vcelku spokojený. Podstatné totiž podle něj je, že se grandslamový turnaj může odehrát.

„Jsou tu specifické podmínky, musíme zůstat na hotelu, nemůžeme nikam ven. Jen tenis, transport, hotel, nic víc. Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu je to takové malé vězení, ale asi to ani jinak nejde, abychom mohli fungovat a turnaj mohl proběhnout,“ přemítal Rosol.

„Pár hráčů už nemohlo startovat v kvalifikaci kvůli pozitivním testům a je asi dobré, že nás nikam nepouští, a že máme soukromí, vlastní jídelnu a vše se drží takhle zkrátka,“ podpořil konání turnaje za přísných bezpečnostních opatření Rosol a připomněl oficiální informaci pořadatelů, kteří před startem kvalifikace uvedli, že pěti hráčům nebylo povoleno startovat.