Češi v akci: Allertová zametla s Kasatkinovou a v Linci postupuje!

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Denisa Allertová se postarala o velké překvapení hned na úvod turnaje v rakouském Linci. Třiadvacetiletá hráčka totiž hladce ve dvou setech přehrála nasazenou sedmičku a 24. hráčku žebříčku Rusku Darju Kasatkinovou. Překvapit se naopak nepodařilo Tereze Martincové, která podlehla Francouzce Garciaové na turnaji v Hongkongu.

Allertová v Linci zaskočila Kasatkinovou, Plíšková končí

Obě hráčky se potkaly ve vůbec prvním vzájemném souboji, nicméně žebříčkové postavení jasně určilo favoritku zápasu. Kasatkinová však nezačala vůbec dobře. Hned ve druhé hře přišla o servis a ačkoliv rychle reagovala rebrejkem, z další ztráty podání se již neoklepala. Za stavu 5:2 pak česká tenistka připravila Rusku o servis potřetí a úvodní sadu získala poměrem 6:2.

Začátek druhé sady byl pro Kasatkinovou ještě horší. Denisa Allertová vyhrála úvodní čtyři hry, v pátém gemu sice na chvíli zaváhala a přišla o podání, jenže na cestě do dalšího kola ji to nezastavilo. Češka nabytý náskok udržela až do konce a mohla oslavit nečekaný postup do dalšího kola. V něm na ní čeká vítězka duelu mezi Kanaďankou Bouchardovou a Estonkou Kontaveitovou.

Nedařilo se naopak Kristýně Plíškové, která v souboji dvou úspěšných kvalifikantek nestačila na Francouzku Oceane Dodinovou a padla ve třech setech, 7:6(2), 5:7 a 3:6. Vyrovnaný byl úvodní set utkání Plíškové a Dodinové. Francouzská tenistka měl největší šanci na ukořistění prvního setu v desátém gemu, dva setboly ale nevyužila a vzápětí mohla litovat, její soupeřka totiž jasně ovládla tiebreak a ujala se vedení v zápase.

Druhý set se dlouho vyvíjel lépe pro českou hráčku. Plíšková po brejku ve čtvrté hře držela cenné vedení, za stavu 5:3 dokonce podávala na konec zápasu ale ani to na výhru nestačilo. Francouzka průběh setu dokonale otočila a vyrovnala na 1:1. Rozhodující třetí set začala lépe znovu Plíšková, jenže ani tentokrát rychlý brejk neudržela. Dodinová otočila z 0:2 na 4:2 a získaný náskok udržela až do konce.

Martincová nepřekvapila Garciaovou a v Hongkongu končí

Tereza Martincová na úvod hlavní soutěže v Hongkongu vyfasovala těžký los a bohužel na něj také doplatila, když Francouzce Caroline Garciaové podlehla ve dvou setech, 3:6 a 0:6.

Jedenadvacetiletá Češka se s favoritkou utkání držela do poloviny prvního setu. V ní se 25. hráčce žebříčku Garciaové povedlo svou soupeřku dvakrát brejknout a i přes jednu ztrátu servisu nakonec dovedla úvodní set k výhře 6:3. Druhá sada už byla jasnou záležitostí francouzské reprezentantky, které své soupeřce nepovoilala uhrát jediný gem a Martincové tak zazpíval nepopulární "kanár".

Veselý otočil duel s Vardhanem, Konečný na favorita nestačil

Challenger v uzbeckém Taškentu dnes odstartoval pro dvojici českých tenistů. Zatímco Michal Konečný nestačil na favorizovaného Litevce Berankise a padl ve dvou setech, Jiří Veselý se na postup proti Indovi Vardhanovi, 429. hráči žebříčku, pořádně nadřel.

Michal Konečný se ve vůbec prvním vzájemném zápase se 76. tenistou světa držel první čtyři hry. Za stavu 2:2 však neudržel servis, když brejk na konto Berankise putoval po dvojchybě českého tenisty. Konečný ve zbytku sady už nebodoval a padl 2:6. Druhý set měl podobný průběh. Šestadvacetiletý Konečný znovu v pátém gemu neudržel podání, po rychlém rebrejku ale dokázal srovnat skóre na 4:4. Devátá hra však přinesla další ztrátu servisu, Berankis pak následně celé utkání ukončil.

V pozici obrovského favorita nastupoval Jiří Veselý, aktuální světová dvaapadesátka do zápasu s Indem Vardhanem, hráčem o takřka 400 míst níže na postaveném na žebříčku. Třiadvacetiletý Čech měl v úvodu duelu velké potíže s hrou soupeře na síti. Když navíc v osmém gemu po dvojchybě ztratil podání, ukončil Ind při svém servisu úvodní sadu a radoval se z nečekaného vedení.

Druhý set přinesl více české radosti. Veselý rozhodl ve čtvrté hře, kdy připravil svého soka o servis a důležitý brejk udržel až do koncovky, kdy sadu za stavu 6:3 stylově ukončil esem. Jediný brejk rozhodl i závěrečný třetí set. Veselý prorazil podání Vardhana již ve třetí hře a jelikož získanou výhodu dokázal udržet, mohl se radovat z postupu do dalšího kola. V něm na nasazenou jedničku turnaje čeká Rus Alexandr Bublik, 328. hráč světového žebříčku.

ATP/WTA

PRUDENTIAL HONG KONG TENNIS OPEN (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 1. kolo dvouhry)

TEREZA MARTINCOVÁ (164.)[Q] - Carolina Garciaová (FRA, 25.)[6] 3:6, 0:6

GENERALI LADIES LINZ (ženy, tvrdý povrch, 5 424 994 USD)

1. kolo dvouhry

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (66.)[Q] - Oceane Dodinová (FRA, 89.)[Q]  7:6(2), 5:7, 3:6
Darja Karastkinová (RUS, 24.)[7] - DENISA ALLERTOVÁ (102.)  2:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

Raeová, Smithová (GBR) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ  4:6, 7:5, 3:10

CHALLENGER TOUR

TAŠKENT CHALLENGER (muži, tvrdý povrch, 125 000 USD+H)

1. kolo dvouhry

MICHAL KONEČNÝ (314.) - Ricardas Berankis (LTU, 76.)[3]  2:6, 4:6
JIŘÍ VESELÝ (52.)[1] - Vishnu Vardhan (IND, 421.)  3:6, 6:3, 6:4

1. kolo čtyřhry

KONEČNÝ, VESELÝ - Bury, Siljestrom (BLR/SWE)[4] 1:6, 5:7

MОROCCO TENNIS TOUR CASABLANCA (muži, antuka, 42 500 eur, 1. kolo čtyřhry)

Ahouda, Chakrouni (MAR)[WC] - MINÁŘ, STANĚK - bez boje

ITF/FUTURES

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT, Bol (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

KOPŘIVA, POSPÍŠIL - Raspudić, von Massow (CRO/GER)[4] - 3:6, 3:6

Egypt F28 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Vidal Azorin, Vivero Gonzalez (ESP) - Vigani (ITA), ZEDNÍK - 6:4, 6:7(5), 10:7
Al Taweel, Pociej (EGY/POL) - HÁJEK, Sikora (SVK)[2] - 6:7(3), 1:6

SANTA MARGHERITA DI PULA (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Beatriz Maia Haddadová (BRA, 320.) - BARBORA KREJČÍKOVÁ (255.)[7] - 4:6, 5:7

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (451.)[4] - Eliessa Vanlangendoncková (BEL, 800.)  6:3, 1:6, 7:5

1. kolo čtyřhry

HÁJKOVÁ, LABOUTKOVÁ - Brglezová, Palcicová (SLO) - 6:3, 6:4
VLKOVSKÁ, ŽOVINCOVÁ - Piluduová, Vanlangendonsková (ITA/BEL) - 6:3, 6:2

SOHO SQUARE EGYPT WOMEN'S FUTURE, Šarm aš-Šajch (ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Sarah Rebecca Sekulicová (GER, 817.) - NATÁLIE KALLMUNZEROVÁ (1013.)[Q] - 1:6, 6:2, 6:1