Překvapivé selhání. Nadal po špatném výkonu končí

- Jan Vojkůvka

Největší favorit antukového turnaje v Římě dohrál už ve čtvrtfinále. Rafael Nadal, který v Itálii odehrál dva perfektní zápasy, si v sobotu vybral špatný den a ze souboje se světovou patnáctkou Diegem Schwartzmanem odešel jako poražený po setech 2:6, 5:7.

Španělská hvězda přijela do Říma ve skvělé formě. Semifinalistu US Open Carrena-Bustu deklasovala 6:1, 6:1, Srb Dušan Lajovič posléze uhrál jen čtyři gemy... Ale čtvrtfinále se Schwartzmanem už Nadalovi nevyšlo.

Druhý hráč světa v utkání až příliš často chyboval a odevzdával soupeři fiftýny takřka zdarma. Věc, která se tak často nevidí, a to zejména na antuce.  

První set vyzněl zcela jednoznačně pro Schwartzmana. Tomu se povedlo od stavu 1:2 vyhrát pět gemů v řadě a dostat soupeře pod nebývalý tlak. Argentinec měl navíc hned zkraje druhé sady dva brejkboly, ale Nadal se nějakým způsobem dokázal z krize zvednout a v prvním gemu další problémy odvrátit.

Oba tenisté si následně drželi podání až do sedmé hry, kdy Nadal potřetí v zápase přišel o servis. Španěl se ale nechtěl vzdát a hned v další hře poprvé prorazil Schwartzmanovo podání a dal najevo, že by ještě mohl se zápasem něco provést.

Jenže argentinský hráč byl na koni a na returnu trápil svého soupeře i dál. V devátém gemu se znovu ujal vedení, načež Nadal čistou hrou získal ztracený servis zpět. Klíčový okamžik však přišel hned v další hře, v níž Schwartzman znovu urval brejk a za stavu 6:5 dokázal duel konečně doservírovat.

Řím se tak nedočká očekávaného vyvrcholení v podobě souboje titánů. Každý totiž počítal, že se ve finále proti sobě postaví Nadal s Novakem Djokovičem. Španělovi ovšem první turnaj od března nakonec nevyšel podle představ.