Češi na žebříčcích ATP/WTA: Plíšková je už pátá na světě, Štěpánek po odmlce v první stovce

- Václav Petrů

Již na pátou příčku žebříčku WTA, která je jejím dosavadním maximem, se díky postupu do osmifinále na turnaji v Pekingu, dostala česká tenistka Karolína Plíšková. Radek Štěpánek se zase díky postupu do druhého kola na turnaji v Tokiu po roce a půl vrátil do elitní světové stovky žebříčku ATP. V tom aktuálně figuruje hned pětice českých hráčů.

MUŽI

Český tenis má po delší odmlce v elitní stovce hned pětinásobné zastoupení. V poslední době stabilní české kvarteto Tomáš Berdych (9. místo), Jiří Veselý (52.), Adam Pavlásek (87.) a Lukáš Rosol (94.), doplnil v nejnovějším vydání žebříčku rovněž Radek Štěpánek. Nestárnoucí český šoumen se dostal do elitní stovky poprvé po roce a půl poté, co v Tokiu úspěšně zvládl kvalifikaci a následně v prvním kole vyřadil Francouze Roberta. Rodákovi z Karviné aktuálně patří 96. pozice.

Dobrou zprávou je, že v reálně hře o postup na Turnaj mistrů se i přes nezdar v Pekingu drží česká jednička Tomáš Berdych. Dlouhodobá česká jednička ztrácí v žebříčku Race to London 335 bodů na osmého Dominika Thiema, který na rozdíl od Berdycha nestartuje na velkém podniku kategorie Masters 1000 v Šanghaji. Rodák z Valašského Meziříčí ovšem musí dávat pozor taky na hráče za sebe. Desátý Marin Čilič je zpět jen o 290 bodů.

Českým skokanem týdne je Marek Jaloviec. Dvaadvacetiletý rodák z Ostravy se po účasti ve finále na desítce v Hambachu vyhoupl o téměř padesát příček výše, aktuálně mu patří 472. pozice na okruhu ATP. 

Další čeští tenisté:

136. Jan Šátral

262. Zdeněk Kolář (-8)

269. Jan Mertl (+1)

282. Václav Šafránek (-21)

313. Robin Staněk (-44)

314. Michal Konečný (+1)

326. Marek Michalička (+3)

382. Petr Michnev (-5)

406. Jaroslav Pospíšil (+6)

409. Jan Hernych (+6)

427. Marek Jaloviec (+46) 

ŽENY

Aktuální česká jednička Karolína Plíšková po postupu do osmifinále turnaje v Pekingu přeskočila v žebříčku Garbine Muguruzaovou a vyhoupla se na páté místo, což je její dosavadní maximum. Nejvýše v rankingu WTA je rovněž její sestra Kristýna, která poskočila o dvě pozice na 64. místo.  I další české tenistky si polepšily. O příčku lépe než minulý týden jsou na tom Barbora Strýcová (20.), Lucie Šafářová (40.) či Denisa Allertová (104.).

Petra Kvitová zůstala na jedenáctém místě a po vypadnutí v pekingském čtvrtfinále už je jisté, že se po pěti letech nepodívá na Turnaj mistryň.

Další české tenistky:

51. Kateřina Siniaková

164. Tereza Martincová (+2)

167. Barbora Štefková

193. Lucie Hradecká (+3)

195. Tereza Smítková (+2)

212. Jesika Malečková (+1)

222. Karolína Muchová

257. Barbora Krejčíková (+1)