Fed Cup oblékne nové barvy. ITF oznámila novinky ženské týmové soutěže

- Jan Vojkůvka

Ženská týmová soutěž, která byla zavedena v roce 1963, mění podruhé v historii svůj název. Původní Federation Cup se změnil v roce 1995 na Fed Cup a v roce 2020 dochází ke změně nové. Od 17. září 2020 se přejmenovává na Billie Jean King Cup by BNP Paribas. Mění se také barvy týmové soutěže a tradiční růžovou nahradí fialová.

Změnu oznámil na tiskové konferenci prezident ITF Dave Haggerty. „Je mi potěšením, že mohu oznámit, že ode dneška se Fed Cup přejmenoval na Billie Jean King Cup by BNP,“ uvedl.

Fed Cup, který svůj současný název měl od roku 1995, zaštítí svým jménem legendární americká tenistka Billie Jean Kingová. Ta se neproslavila pouze v individuální kariéře jako držitelka 12 grandslamových titulů ve dvouhře a dalších 27 grandslamových trofejí ve čtyřhře a mixu, ale také jako úspěšná reprezentantka. Kingové se povedlo v kariéře vyhrát Fed Cup sedmkrát jako hráčce a čtyřikrát jako kapitánce.

„Billie Jean King Cup bude postaven na základních principech rovnosti, začlenění a svobody ve všech 116 federacích po celém světě,“ uvedla Kingová. Právě slavná Američanka byla průkopnicí boje za rovnost mužů a žen v tenise a sportu celkově. A tyto principy jsou i cílem celé ITF.

„Billie Jean dokonale představuje hodnoty této soutěže. ITF se pojmenováním po ní snaží zajistit svůj závazek, aby tenis vedl ve sportu boj za rovnost a proti diskriminaci,“ podotkl Haggerty.

„Správný čas na změnu je právě dnes,“ přidala se viceprezidentka ITF Katrina Adamsová. „Hlavní soutěže jsou převážně pojmenovány po mužích. A je správné, že ženské mistrovství světa v tenise má nyní šanci být pojmenováno po ženě,“ uvedla Adamsová.

„Ztělesněním Billie Jean Kingové je boj za rovnost mužů a žen, a my máme nyní příležitost uctít ikonu této průkopnice. Je to nejúspěšnější žena v historii Fed Cupu jako hráčka i jako kapitánka,“ dodala.

K přejmenování Fed Cupu se vyjádřili i kapitán českého týmu Petr Pála a šestinásobná vítězka této soutěže Petra Kvitová.

„Je to zajímavý krok, který povede k dalšímu zatraktivnění největší ženské týmové soutěže na světě.  Věřím, že jméno Billie Jean King bude motivovat nejlepší světové hráčky k pravidelné reprezentaci svých zemí. Právě Billie Jean King byla vždy příkladem reprezentace, a to jak hráčka, tak i jako kapitánka,“ řekl Pála.

„Billie Jean King se zasloužila o rozvoj ženského světového tenisu a její jméno je symbolem jeho zrovnoprávnění. Nyní i my budeme bojovat v reprezentační týmové soutěži o trofej, která nese jméno světové legendy. Reprezentovat svou zemi pro mě byla, je a vždy bude velká čest,“ přidala se Kvitová.    

Billie Jean King Cup čeká v příští sezoně premiéra finálového turnaje v maďarské Budapešti. První ročník po revolučních změnách se sice původně měl konat letos, ale kvůli pandemii koronaviru musel být odložen.