ATP

Drtivý návrat! Nadal znemožnil semifinalistu US Open

- Radek Štohl

Šest a půl měsíců bez soutěžního zápasu? S tímhle na Rafaela Nadala nechoďte! Zvláště na antuce. Devatenáctinásobný grandslamový šampion se ve druhém kole v Římě nepáral s nedávným semifinalistou US Open Pablo Carreno Bustou, kterého smetl dvakrát 6:1.

Nadal na rozdíl od svého středečního soupeře na US Open nezamířil. O to větší byl návrat proti Carreno Bustovi, který na grandslamovém turnaji mimo jiné zvládl pětisetové čtvrtfinále proti Denisu Shapovalovovi, o zápas později ke všemu neudržel vedení 2:0 na sety proti Alexanderu Zverevovi.

Úvod střetnutí přitom nenapovídal tomu, že by Nadal měl mít nad krajanem takovou převahu. Jeho mladší soupeř si hned v prvním gemu vypracoval brejkbol, který nezužitkoval, svoji šanci vzápětí nevyužil ani druhý nasazený.

Následně to však byla smršť.

Nadal ve zbývajících pěti gemech získal dva brejky, ztratil pouhých pět fiftýnů. Během závěrečných patnácti míčků setu neuspěl pouze jednou.

Carreno Busta zahájil druhý set dvěma odvrácenými brejkboly a ziskem gemu. Nadala přesto nepřelstil. Favorit ve zbytku duelu dvakrát na servisu úřadoval čistou hrou, na returnu proměnil tři šance ze čtyř, což ho vyneslo do osmifinále.

„Odehrál jsem solidní zápas. Sice byl (Carreno Busta) trochu unavený, pro mě se však bezpochyby jednalo o perfektní začátek. Upřímně už mi tolik nechybí, abych byl na své nejlepší úrovni. Neočekával jsem, že to bude až tak dobré," těšilo Španěla, pro kterého to byla 439. výhra na antuce. Na "svém" povrchu přitom prohrál pouhých 39 zápasů.

Zapotí se proti lepšímu z dvojice Raonic – Lajovič?