Šok v Římě! Wawrinka padl s mladíkem, ten se zapsal do historie

- Filip Lefenda

Na antukovém turnaji Masters v Římě se během druhého hracího dne zrodilo obrovské překvapení. Osmnáctiletý Ital zaskočil z pozice hráče třetí světové stovky nasazenou desítku Stana Wawrinku, kterému nadělil dokonce kanára. Svým počinem se domácí mladík zapsal do historie.

Musetti se totiž stal vůbec prvním teenagerem narozeným v roce 2002, který dosud vyhrál zápas v hlavní soutěži turnaje ATP. Do té se přitom prodral skrze náročnou kvalifikaci, v níž startoval jen díky divoké kartě domácích organizátorů. Zdolat tak napřed musel tři další protivníky.

V prvním kole kvalifikace se Musetti zvládl oklepat z kanára, Španěla Zapatu Mirallese porazil 7:6(2), 0:6 a 6:1. Do tiebreaku musel rovněž proti Argentinci Mayerovi, toho zdolal 7:6(4), 6:3. V přímém souboji o místenku v hlavní soutěži si pak Musetti zahrál proti stejně starému krajanovi Zeppierimu. Po výhře 6:1, 5:7 a 6:3 se mohl těšit na měření sil s trojnásobným grandslamovým šampionem.

Wawrinka byl v úterý pochopitelně obrovským favoritem. Hvězda srpnových pražských challengerů vstupovala do utkání se šňůrou sedmi výher v řadě. Ta ale na italské antuce překvapivě skončila.

Musetti načal o 17 let staršího protivníka potupným kanárem a dobře rozehrán měl i druhý set, v němž po celkově již čtvrtém brejku vedl 2:0 a následně i 3:1. Za stavu 3:2 Wawrinka využil na příjmu svůj jediný brejkbol v utkání a zdálo se, že se přeci jen může zápas otočit na stranu favorita. Švýcar ale v tiebreaku své zkušenosti nezúročil a uhrál s agresivně hrajícím Musettim jen dvě výměny.

„Zpočátku to v podstatě nebyl žádný zápas,“ hodnotil Musetti začátek duelu, do něhož vstoupil ziskem osmi gemů v řadě. „Vyhrát první zápas na okruhu ATP právě v Římě je úžasné. Sice se tak stalo bez přítomnosti fanoušků, i tak ale nemám slov,“ netajil nadšení loňský vítěz juniorky Australian Open.

„Sledoval jsem Stanovy zápasy v televizi a věděl jsem, že bude nesmírně těžké ho porazit. Hodně mě v utkání podržel servis. Ještě než začnu přemýšlet nad dalším zápasem, hodlám si toto vítězství pořádně užít,“ dodal.

Ve druhém kole narazí Musetti na Japonce Keie Nišikoriho. Čeští muži na akci nestartují.