Historický moment! Brenda Fruhvirtová se v Káhiře zapsala do tenisových dějin

- Michal Hladký

Český tenis píše světovou historii. Ve věku 13 let, 5 měsíců a 9 dní se stala Brenda Fruhvirtová nejmladší tenistkou od roku 1995, která kdy vyhrála některý z juniorských podniků na okruhu ITF úrovně 2 a vyšší. Stalo se tak v Káhiře, kde česká naděje ztratila pouze jeden set.

Brenda Fruhvirtová ve finále káhirského juniorského turnaje porazila po setech 6:0, 4:6 a 6:2 domácí Hanii Abouelsaadovou a stala se nejmladší tenistkou od roku 1995, která dokázala vyhrát mládežnický podnik úrovně 2 a výš na okruhu ITF.

Stále tedy titul pro vůbec nejmladší šampionku náleží Chorvatce Mirjaně Lučičové Baroniové, jež prvního triumfu na juniorském okruhu ITF dosáhla ve věku 13 let, 3 měsíců a 9 dní.

Nutno však podotknout, že v dubnu, kdy se Brenda chystala na své první zápolení v rámci okruhu ITF, její plány zhatil koronavir. Bůhví, zda by rekord Chorvatky vydržel, pokud by mohla česká tenistka nastoupit dříve…

Připomeňme, že Brenda Fruhvirtová svůj talent ukazuje v posledních letech konstantně – letos v červenci například na domácím turnaji Moravia Open porazila dokonce Kateřinu Siniakovou, a to ve dvou setech 7:6 a 6:1.

Abychom však nezapomněli, tak v minulém týdnu se blýskla další česká vycházející hvězdička. Ve věku 13 let, 6 měsíců a 24 dní ovládla turnaj stejné kategorie v Plzni Tereza Valentová. O historický moment se v tomto případě nejednalo, na druhou stranu je to úspěch neméně velký.

Do hlav celého světa se pomalu dostávají jména českých dívek, které mají skvěle našlápnuto k dobývání tenisových dvorců. A podle všeho se máme na co těšit.

Zápasy Brendy Fruhvirtové na turnaji J2 v Káhiře:

1. kolo: Kenzy Abdelaalová (EGY) 6:0, 6:1 
2. kolo: Hana El Deebová (EGY) 6:1, 6:3 
Čtvrtfinále: Nathalie Mokhtarová (EGY) 6:0, 6:1 
Semifinále: Malaka Salemová (PLE) 6:1, 6:0
Finále: Hania Abouelsaadová (EGY) 6:0, 4:6, 6:2