WTA

Postup a hurá na favoritky! Strýcová a Bouzková uspěly v Římě

- Radek Štohl

Skvělý start si na prestižním turnaji v Římě připsaly dvě Češky. Barbora Strýcová a Marie Bouzková během pondělního odpoledne neztratily jediný set, zásluhou čehož se můžou těšit na druhé kolo. Strýcová v něm ke všemu vyzve krajanku Karolínu Plíškovou. Bouzková narazí na desátou nasazenou Elenu Rybakinovou.

Barbora Strýcová se představila ve druhém soutěžním zápase po půl roce. V Praze nestačila na Saru Sorribesovou Tormovou, vše si ale vynahradila v Římě.

Během prvního setu byl k vidění jediný brejk, který získala Strýcová ve čtvrté hře. Za stavu 5:3 nezužitkovala dva setboly na returnu za sebou, ten třetí ale o několik fiftýnů později využila při vlastním podání.

Ve druhém setu se tenistkám dařilo méně na servisu. Češka po dvou brejcích vedla už 5:2, vzápětí nedokázala dopodávat zápas do vítězného konce. Na returnu se však propracovala ke třem mečbolům, ten poslední proměnila a může se těšit na Karolínu Plíškovou, se kterou se včetně nedávných domácích turnajů utkala sedmkrát. Uspěla pouze před čtyřmi lety na travnatém povrchu v Birminghamu.

Do dalšího kola postoupila také Marie Bouzková, pro kterou se na rozdíl od zkušenější krajanky jednalo už o osmý zápas po dlouhé pauze. Po čtvrtfinále v Lexingtonu a osmifinále v New Yorku (tradičním místě v Cincinnati) neuspěla v prvním kole US Open, na což dokázala zaregovat na antuce v Římě.

Dvaadvacetiletá Češka proti Ajli Tomljanovicové z Austrálie vyhrála první sadu 6:3. Ve druhém setu sice prohrávala 1:3, sérií čtyř gemů v řadě ale otočila skóre ve svůj prospěch a za stavu 5:4 zápas doservírovala. V dalším zápase čeká na Bouzkovou desátá nasazená Kazaška Rybakinová.

WTA

Internazionali BNL d´Italia, Řím (ženy, ITA, 3 465 045 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (47.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 63.) 6:3, 6:4
BARBORA STRÝCOVÁ (37.) – Veronika Kuděrmetovová (RUS, 42.) 6:3, 6:3