Vstala z mrtvých? Bouchardová hraje o první WTA titul po šesti letech

- Jakub Slunečko

Od své nejlepší sezony v roce 2014, kdy byla Eugenie Bouchardová považována za supertalent světového tenisu, šla její výkonnost postupně dolu. A pár let to vypadalo, že ji zajímá víc Instagram než tenis. Pád až na 332. místo světového žebříčku letos v březnu ji ale, zdá se, probudil. Po koronavirové pauze hraje kanadská tenistka překvapivě dobře a v neděli bude dokonce v Istanbulu hrát o první WTA titul po šesti letech.

Nadhodila si míček, zamířila a vytáhla suverénní eso, kterým se dostala do prvního finále na okruhu WTA po čtyřech letech. „Je to jako bych se probojovala do finále grandslamu. Čeká mě už sedmý zápas, akorát že vše hraju v jednom týdnu, ne ve dvou jako na grandslamu,“ řekla Bouchardová po sobotním úspěšném semifinále na turnaji v Istanbulu.

Skutečně bude muset odehrát sedm zápasů, protože do finále postoupila z kvalifikace. Ne nadarmo přitom Bouchardová vzpomíná na grandslamové turnaje, na kterých se ve svých nejlepších letech pravidelně dostávala hluboko do pavouku.

Teď to vypadá, že má pořádnou chuť vrátit se zpátky na podobné pozice. I když už ji mnozí dávno odepsali a pokládali spíš za hvězdu Instagramu než tenisovou hráčku.

Trofej z okruhu WTA Bouchardová naposledy získala v květnu 2014, kdy se radovala na antukovém turnaji v Norimberku. Ve stejné sezoně pak tehdy dvacetiletá tenistka hrála taktéž slavné wimbledonské finále, ve kterém ji porazila Petra Kvitová. Bouchardová měla šanci na odplatu hned za měsíc ve finále turnaje v čínském Wuchanu, ale i tam se radovala Kvitová.

I tak to byl pro mladou Kanaďanku skvělý rok. Hrála semifinále Australian Open i Roland Garros a na konci sezony se stala pátou hráčkou světa. 

Bouchardová absolvovala dvě finále turnaje WTA ještě v roce 2016, kdy naposledy patřila mezi užší světovou špičku. Obě však prohrála. 

A poté následoval strmý pád. Nejprve vypadnutí z první světové stovky a postupné obrovské trápení s výkonností. Například v loňské sezoně Bouchardová zapsala neuvěřitelných třináct porážek v řadě a byla v podstatě na odpis. Hrozivé výsledky nakonec vedly k tomu, že Bouchardová spadla až na 332. příčku světového žebříčku a pokud chtěla hrát větší turnaje, musela se spoléhat na divoké karty od pořadatelů. 

Tenisová pauza způsobená pandemií koronaviru ale nejspíš kdysi obrovskému talentu světového tenisu pomohla. 

Bouchardová nejprve ukázala dobré výkony na turnaji WTA v Praze, kam dostala od pořadatelů divokou kartu do hlavní soutěže. V ní porazila dvě soupeřky a nakonec prohrála až ve čtvrtfinále ve třech setech s Elise Mertensovou. 

Na začátku září se pak vypravila do tureckého Istanbulu, kde musela začít v kvalifikaci. V ní neztratila ve dvou zápasech ani set a postupně si poradila i s dalšími čtyřmi soupeřkami v hlavní soutěži, včetně Světlany Kuzněcovové. A v nedělním finále od 16:00 českého času vyzve Paulu Badosovou Gilbertovou, 94. hráčku světa, proti které rozhodně nebude bez šance. 

Je jasné, že po turnaji v Istanbulu se Bouchardová vyšvihne žebříčkem. Bude jí patřit minimálně 163. místo světa a když nakonec v neděli získá titul, dostane se až na 137. pozici na světě. Což už dokonce zvyšuje její šance na možnou účast v hlavní soutěži Roland Garros jen díky rankingu. To by asi na začátku roku čekal málokdo.

„Chci hrát zápasy jak nejvíc to půjde. Kamkoliv se dostanu se svým žebříčkem nebo obdržím divokou kartu, tam budu hrát,“ říká pokorně Bouchardová. Našla svůj ztracený tenisový talent?