Bez financování ATP. O to úspěšnější Moneta Czech Open je

- Jakub Slunečko

Prostějovský challenger Moneta Czech Open se letos nakonec přes nepřízeň všech možných podmínek úspěšně uskutečnil. I když nakonec v náhradním zářijovém termínu. Do semifinále se dostala česká kometa Jiří Lehečka, deblový titul získali Lukáš Rosol se Zdeňkem Kolářem a diváci mohli v krásném počasí vidět světový mužský tenis. I když klacků pod nohama měli pořadatelé opravdu hodně.

„Byl to fantastický týden ve fantastickém počasí. V českých podmínkách má tato akce nejprofesionálnější úroveň, je vidět, že tým organizátorů turnaj dělá už 27 let,“ vyzdvihl na sobotní tiskové konferenci Aleš Sloupenský, zástupce Monety, která turnaj spolufinancuje – stejně jako Moneta podporuje celý Český tenisový svaz a další tenisové akce.

„Bez Monety a bez Českého tenisového svazu by nemohl být turnaj uspořádán,“ potvrdila ředitelka akce Petra Černošková.

Financování totiž bylo letos kvůli koronavirové pandemii o dost komplikovanější. „Bohužel prostějovský challenger už byl odložený, protože se nemohl konat v původním termínu. Proto nemohl být spolufinancován ATP,“ vysvětlil prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Zároveň poděkoval Miroslavu Černoškovi a jeho pořádající agentury TK Plus, která dokázala zajistit potřebné peníze pro chod celého turnaje s dotací přes 132 tisíc eur.

Před organizátory ale ležela další výzva, a to hygienická opatření nejen pro hráče, ale i diváky. „Zorganizovat turnaj v této době s diváky není jen tak. I při mediální masáži si sem lidé našli cestu a přišli hráče povzbudit,“ řekla Petra Černošková, která se svým týmem musela řešit stovky testů na koronavirus nebo omezení hráčského hotelu před veřejností.

„Hráči si pak u nás velmi pochvalovali, když jim alespoň někdo přišel zafandit,“ doplnila Černošková.

Vše nakonec klaplo na jedničku. Potěšily i výkony českých hráčů, z nichž zazářil nejvíc Jiří Lehečka. Osmnáctiletý tenista, kterému zatím patří 562. místo na světovém žebříčku, dokráčel v Prostějově až do svého prvního semifinále challengeru v životě. V deblu navíc získal titul český pár Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář.

Úspěšná akce tak má nakročeno k dalšímu ročníku. Pořadatelé doufají, že tentokrát už se uskuteční v řádném termínu druhého týdne Roland Garros.