US Open: Zverev otočil semifinálovou bitvu, o premiérový titul vyzve Thiema

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník US Open poznal v noci z pátka na sobotu finalisty mužské dvouhry. O první grandslamový titul v kariéře si to rozdají Alexander Zverev a Dominic Thiem.

Poprvé v kariéře si o grandslamový titul zahraje německý tenista Alexander Zverev, který se v semifinálovém utkání s Pablem Carreno-Bustou dokázal vyhrabat hrobníkovi z lopaty a otočil zápas ze stavu 0:2 na sety. Bitvu, která trvala skoro tři a půl hodiny vyhrál 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3.

Carreno-Busta první polovinu utkání zcela ovládl a Zverevovi dokonce pohrozil ve druhé sadě kanárem. Němec za stavu 0:5 dokázal urvat alespoň dva gemy a naznačil, že se vzdávat nehodlá. Ve třetím setu výrazně zlepšil svůj servis a začal v utkání pomalu, ale jistě, přebírat kontrolu.

K vítězství si Zverev pomohl 24 nastřílenými esy, nejpodstatnější ale bylo, že po svém zlepšení ve třetím eliminoval zbytečné nevynucené chyby, díky čemuž začal Španěla přehrávat.

Ve svém premiérovém grandslamovém finále vyzve nasazenou dvojku Dominica Thiema. Ten si o titul na turnajích velké čtyřky zahraje počtvrté v kariéře.

Rakušan si ve svém semifinále poradil s turnajovou trojkou a loňským finalistou Daniilem Medveděvem 6:2, 7:6(7), 7:6(5). Duel, který trval skoro tři hodiny, přitom byl hodně vyrovnaný a Rus měl ve druhém i třetím setu své velké šance, když v obou vedl 5:3.

Thiem ale v obou případech dokázal nepříznivé skóre vyrovnat a vynutit si tiebreaky, v nichž svého soupeře udolal.

Siegemundová se Zvonaverovou slaví grandslamový titul
Ještě před mužskými semifinálovými zápasy se v New Yorku uskutečnilo finále dámské čtyřhry. A šampionky byly vskutku překvapivé. Z vítězství se totiž radují nenasazené Laura Siegemundová a Vera Zvonarevová.

Ve finále si německo-ruský pár poradil s turnajovými trojkami Nicole Melicharovou a Ji-fan Xu, které porazily ve dvou setech 6:4, 6:4.

Němka Siegemundová získala svůj první grandslamový titul z ženské čtyřhry (před čtyřmi lety slavila v mixu), Ruska Zvonarevová pak triumfovala poprvé od svého vítězství na Australian Open 2012.

Semifinále dvouhry mužů
Pablo Carreno-Busta (ESP, 27.) – Alexander Zverev (GER, 7.) 6:3, 6:2, 3:6, 4:6, 3:6
Daniil Medveděv (RUS, 5.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 2:6, 6:7(7), 6:7(5)

Finále čtyřhry žen
Melicharová (USA), Xu (CHN) – Siegemundová (GER), Zvonarevová (RUS) 4:6, 4:6