Nečekaný titul po nemoci. Měl jsem covid a vypadl z tréninku, přiznal deblový šampion

- Jan Vojkůvka

Letošní US Open už ve čtvrtek poznalo své první šampiony. A jejich jména jsou velmi překvapivá. Na trofej v New Yorku dosáhli nenasazení Mate Pavič (na fotografii vlevo) z Chorvatska a Bruno Soares z Brazílie. Jejich prvenství je o to překvapivější z důvodu, že brazilský deblista vypadl na více než dva týdny z tréninku kvůli onemocnění Covidem-19.

Pavič se Soaresem spolu hrají od minulé sezony. Dokázali vyhrát Masters v Šanghaji, ale v této sezoně spíš paběrkovali. To, že dosáhli na první společný grandslamový titul je velkým překvapením.

Po finálové výhře nad nizozemsko-chorvatským párem Koolhof, Mektič, které porazili 7:5, 6:3, se údiv nad jejich triumfem ještě prohloubil. Soares totiž vypadl na podstatnou část času z tréninku kvůli onemocnění koronavirem Covid-19. To navíc prodělal krátce před odletem do Ameriky.

„Přijel jsem se po složitých 15 dnech, co jsem měl koronavirus, takže jsem před odletem moc netrénoval. Vypadl jsem z tréninku na celých 15 dní,“ přiznal Soares po triumfu v New Yorku.

Po příletu do Ameriky absolvoval spolu s Pavičem generálku na US Open, ale hned první zápas prohráli. Na samotný grandslam se ale připravili perfektně. „Bylo dobře, že jsme mohli před turnajem pořádně potrénovat. Mít teď tuhle trofej je něco výjimečného,“ neskrýval radost.

Bývalá světová dvojka, která vybojovala svůj třetí grandslamový titul v mužské čtyřhře, o svém onemocnění dříve neinformovala. Vše si nechala pro sebe a to i díky tomu, že průběh onemocnění u něj byl spíše mírnější. „Jednoho dne v Belo Horizonte jsem měl najednou ucpaný noc a cítil jsem se trochu slabý, tak jsem se rozhodl, že se nechám otestovat. Test byl pozitivní, tak jsem se izoloval na dva týdny. Vážnější příznaky jsem neměl,“ uvedl.

Nejtěžší pro Soarese prý bylo, že nemohl po celou dobu trénovat. Nejen kvůli únavě, ale také kvůli nutné karanténě. Po návratu na kurtu, bez tréninkového zatížení, tak měl obtíže dostat se do tempa. Spolu s Pavičem ale všechno rychle dohnal.

V Brazílii je virus Covid-19 velmi rozšířená. Nakazilo se více než 4,2 milionů lidí a přes 120 tisíc lidí této nemoci podlehlo.

Zatímco Soares neměl téměř žádné příznaky, trochu jiné zkušenosti měl s nemocí Bulhar Grigor Dimitrov. Ten už v srpnu uvedl, že nemoc pro něj byla drsná, a to nejen z fyzického, ale i psychického hlediska.