Moneta Czech Open: Lehečka na finále nedosáhl, Rosol s Kolářem slaví titul

- Redakce

Antukový Moneta Czech Open poznal po pátku své letošní finalisty. Skvělý turnaj má za sebou v Prostějově teprve osmnáctiletý Jiří Lehečka, který si zahrál poprvé v kariéře challengerové semifinále. V tom získal proti nasazenému Poláku Majchrzakovi první sadu, duel ale do vítězného konce nedovedl. Druhým finalistou je Španěl Pablo Andujar. Deblový titul si z Prostějova odváží Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol, kteří triumfovali nad Indy Balajim a Sharanem.

Kolář s Rosolem slaví titul
Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol dotáhli své působení na challengeru v Prostějově až k turnajovému titulu. Ve finále se jim povedlo přehrát ve třech setech indickou dvojici Balajiho a Sharana 6:2, 2:6, 10:6 a zakončili tak českou sérii turnajů nejlepším možným způsobem.

Český pár, který vyhrál už v roce 2018 titul v kazašských Almatech, dokázal během uplynulých týdnů dojít na pražské Štvanici až do finále a v Ostravě si připsal čtvrtfinálovou účast.

Češi si výrazně polepší i v deblovém žebříčku, byť jsou to specialisté na singl. Kolářovi bude v pondělí patřit 150. místo na světě a poskočí o 41 příček. Rosol se pak vyhoupne dokonce o 112 míst a usadí se na 220. pozici.

Lehečka si finále nezahraje
Jiří Lehečka (562.) si na prostějovském Moneta Czech Open o titul nezahraje. Osmnáctiletý Čech sice vstoupil do premiérového challengerového semifinále v kariéře skvěle, když získal proti polskému favoritovi Kamilu Majchrzakovi úvodní sadu poměrem 6:4, ve zbylém průběhu už ale uhrál mladoboleslavský rodák jen tři gemy a prohrál 6:4, 1:6 a 2:6.

V úvodním setu se zrodil první brejk v sedmém gemu. Lehečka ho sice na první pokus na servisu nepotvrdil, za stavu 4:4 ale loupil na příjmu podruhé a poté již sadu dopodával. Do druhého dějství ovšem vstoupil Čech dvěma ztracenými servisy a za stavu 0:5 už tak odvracel pouze hrozbu kanára.

Začátek třetí sady sliboval, že by se zápas přeci jen mohl proměnit v drama, když po čtyřech gemech platil nerozhodný stav 2:2. Lehečka pak v páté hře ztratil podání čistou hrou, hned v dalším gemu měl ale dvě možnosti na rebrejk. Ty však neproměnil a neuhrál poté ve zbytku střetnutí už ani gem.

„Odehrál jsem čtyři výborné zápasy. Dnes jsem bohužel prohrál, ale turnaj hodnotím slušně. Získal jsem strašně moc zkušeností,“ hodnotí své prostějovské vystoupení jednoznačně kladně Lehečka.

Co podle něj semifinále rozhodlo? „V druhém setu rozhodlo to, že jsem neproměnil tři šance na rebrejk. Pak jsem odpadl. Ve třetím setu jsem začal slušně, zase ale vše zlomily dva neproměněné brejkboly po ztraceném podání. Hráči jako Kamil už takové vedení nepustí. Byl dlouhou dobu ve stovce, náskok už si udržel.“

A v čem byl mezi oběma aktéry největší rozdíl? „Kamil byl od začátku konzistentní. Nedělal zbytečné chyby. V prvním setu jsem hrál dobře, bylo to hlavně o mě. Vyhrál jsem 6:4 poté, co soupeř výjimečně udělal dvě tři chybky na konci setu. Další dvě sady už ale hrál bez chyb,“ uzavřel hodnocení Lehečka.

O titul si Majchrzak zahraje s obhájcem titulu Pablem Andujarem. Nasazená jednička dominovala svému semifinálovému utkání a deklasovala Itala Stefana Travagliu 6:0, 6:3.

Semifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (562.) – Kamil Majchrzak (POL, 107.) 6:4, 1:6, 2:6
Pablo Andujar-Alba (ESP, 56.) – Stefano Travaglia (ITA, 87.) 6:0, 6:3

Finále čtyřhry
Balaji, Sharan (oba IND) – KOLÁŘ, ROSOL 2:6, 6:2, 6:10