Jedno z největších vítězství kariéry! Martincová pokořila bývalou světovou čtyřku

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová pokračuje v tureckém Istanbulu v předvádění velmi kvalitních výkonů! Ve druhém kole se úspěšná kvalifikantka dokázala prosadit přes favorizovanou Caroline Garcíaovou, kterou vyprovodila z kurtu po setech 6:1, 6:4 a po dvou letech si zahraje na okruhu WTA ve čtvrtfinále.

Pětadvacetiletá Češka vstupovala do turnaje v Istanbulu už v kvalifikaci. Se zrádnými boji o hlavní soutěž si poradila a na své výkony navázala i v prvních dvou kolech. Dnešní osmifinále přitom bylo jejím vrcholným představením.

V utkání o nejlepší osmičku turnaje totiž přemohla bývalou světovou čtyřku a aktuálně 50. tenistku žebříčku WTA Caroline Garciaovou. Ta přitom minulý týden prokázala slušnou formu a prošla na US Open do třetího kola, když dokázala porazit i Karolínu Plíškovou. Martincové ovšem tato soupeřka vcelku sedí, dokázala ji totiž porazit už před třemi roky v Gstaadu. Tehdy došla dokonce až do semifinále.

Martincová do utkání vlétla po hlavě a s velkou odvahou, za což byla odměněna v prvním setu dvěma brejky a hladkou výhrou 6:1, přičemž nečelila ani jednomu brejkbolu soupeřky.

Ve druhé sadě se Garciaová zlepšila a začala Martincovou dostávat do úzkých. Dvakrát se probila do vedení s výhodou brejku, ale česká hráčka ji dokázala v obou případech okamžitě rebrejknout. Za stavu 1:3 se nadechla k velkému obratu a sérií čtyř her v řadě strhla duel na svou stranu. Výhodu jednoho podání v koncovce uhájila a utkání zakončila hned prvním mečbolem.

Martincové se na okruhu WTA povedlo projít do čtvrtfinále po dvou letech. Naposledy se mezi nejlepší osmičku prokousala v Tchaj-peji na turnaji WTA 125k Series v listopadu 2018.

Triumf v istanbulském osmifinále znamená pro Martincovou posun na 127. místo světového žebříčku a další přiblížení vyrovnání svého osobního maxima, kterým je 114. pozice.

O postup do finále si česká tenistka zahraje v pátek proti Bělorusce Aljaksandře Sasnovičové, 106. tenistce žebříčku, jež na US Open ve druhém kole zaskočila Markétu Vondroušovou, které povolila jen tři gemy.