US Open: Azarenková otočila souboj se Serenou, o titul si zahraje s Ósakaovou

- Redakce

Finalistkami letošního ročníku US Open se staly Japonka Naomi Ósakaová a Běloruska Victoria Azarenková. Obě jmenované uspěly po třísetových bitvách. Udělen už byl i první titul. Mužskou čtyřhru ovládl nenasazený pár Mate Pavič, Bruno Soares.

Ósakaová je ve finále US Open
První ženskou finalistkou US Open se stala Naomi Ósakaová (9.). Turnajová čtyřka zastavila jízdu domácí Jennifer Bradyové (41.), pro kterou šlo o premiérové grandslamové semifinále v kariéře.

Vyrovnaný první set dospěl bez jediného brejku do zkrácené hry, v níž si si vedla lépe Ósakaová. Ta však v osmé hře druhé sady ztratila servis, a tak se šlo do rozhodujícího dějství. Také v něm rozhodl jediný brejk, kterého se ve čtvrtém gemu zmocnila právě Asiatka. Po vítězství 7:6(1), 3:6 a 6:3 si tak předloňská turnajová šampionka zahraje v New Yorku o další titul.

Azarenková otočila semifinále se Serenou
Victoria Azarenková (27.) otočila na US Open semifinálové střetnutí se Serenou Williamsovou (8.) a zahraje si o svůj třetí grandslamový titul! Jednatřicetiletá Běloruska sice nevstoupila do zápasu vůbec dobře, když za stavu 1:6 a 0:1 čelila brejkbolu, Američanka ale slabší druhý servis napálila bekhendem do sítě a odmítla tak zlomit zápas na svou stranu.

Místo toho se Azarenková čím dál více začala dostávat ke své hře a přidávat do statistik vítězné údery. Dvěma brejky si rodačka z Minsku vynutila třetí sadu, zkraje které se musela nechat Williamsová ošetřit. Bezprostředně po pauze pak přišla Serena ve druhém gemu o servis a toto manko již posléze dotahovala marně. Victoria Azarenková porazila na jedenáctý pokus vůbec poprvé na grandslamu Serenu Williamsovou a po výhře 1:6, 6:3 a 6:3 vyzve ve finále Japonku Naomi Ósakaovou.

Mužskou čtyřhru ovládl nenasazený pár
Prvními šampiony letošního ročníku US Open se stali deblisté Mate Pavič s Brunem Soaresem. Nenasazená chorvatsko-brazilská dvojice zdolala ve finále, v němž nečelila jedinému brejkbolu, Holanďana Wesleyho Koolhofa a Chorvata Nikolu Mektiče 7:5 a 6:3. Osmatřicetiletý Soares vyhrál mužskou čtyřhru na grandslamu potřetí v kariéře, Pavič pak podruhé.

Semifinále dvouhry žen
Jennifer Bradyová (USA, 41.) – Naomi Ósakaová (JPN, 9.) 6:7(1), 6:3, 3:6
Serena Williamsová (USA, 8.) – Victoria Azarenková (BLR, 27.) 6:1, 3:6, 3:6

Finále čtyřhry mužů
M. Pavič (CRO), Soares (BRA) – Koolhof (NED), Mektič (CRO) 7:5, 6:3