Plzeň jako odrazový můstek pro Roland Garros? Jsem ráda, že tu můžu hrát, raduje se devátá juniorka světa

- Jan Picka

Juniorský okruh ITF se, stejně jako ostatní okruhy, pomalu, avšak jistě, rozjíždí. Po restartu sezony se spousta juniorských turnajů koná i na území České republiky a tento týden si děvčata a chlapci dali dostaveníčko v Plzni. Na Ex Pilsen Babolat Cupu 2020 se objevila trochu nečekaně i velmi talentovaná Polka Weronika Baszaková, juniorská devítka.

Baszaková, osmnáctiletá rodačka z polské Vratislavy, i přes svou vysokou pozici v žebříčku juniorských tenistek musela na turnaji Ex Pilsen Babolat Cup 2020 do kvalifikace. A to vše kvůli pozdní přihlášce. Baszaková by se jinak určitě představila až v hlavní fázi soutěže.

Polka se do hlavní soutěže kvalifikovala i díky odhlášení české tenistky Natálie Paterové. V úvodním kole turnaje však prohrála s jinou Češkou, s Katrin Pávkovou, a tak na turnaji figuruje již jen ve čtyřhře. Důvodem singlového neúspěchu však může být fakt, že se jednalo o její první zápas od března.

„Je těžké se teď do hraní rychle vrátit, protože jsem od března neměla žádné zápasy. Mezi trénováním a hraním duelů je velký rozdíl,“ prohlásila sympatická hráčka, jež se do Plzně vydala především kvůli přípravě na French Open, kde ji čeká další juniorský grandslam. A chce na něm navázat na své předchozí úspěchy.

Velice talentovaná Polka se letos probila až do finále juniorského Australian Open, ve kterém sice prohrála s Victorií Kasintsevovou z Andorry, i tak ale samozřejmě patří k největším nadějím polského tenisu. Organizátoři akce o tenisové hvězdičce prohlašují, že se jedná o jedno z nejzajímavějších jmen letošního turnaje. Možná i historie celé akce.

Weroniko, jak vnímáte slova organizátorů plzeňského turnaje?
Myslím si, že to řekli kvůli tomu, že mi v žebříčku patří devátá pozice. A také proto, že jsem se probojovala do finále juniorského Australian Open. To byl velký úspěch!

Jaký pro vás byl úspěšný australský grandslam?
Byl to úžasný turnaj, naprosto neskutečný! Můžete zde potkat a vidět největší tenisové hvězdy, což je něco neuvěřitelného. Navíc jsem se dostala až do finále, z čehož jsem byla opravdu velice šťastná.

Co vás přivedlo na turnaje Ex Pilsen Babolat Cup?
Kvůli pandemii koronaviru jsem od března nehrála žádný turnaj. Potřebuji se pořádně připravit před Roland Garros, jelikož v tomto termínu nebyla jiná akce, na kterou bych mohla jet.

Původně sice ano, měla jsem hrát na turnaji v Maďarsku, který byl však zrušen, proto jsem se přihlásila do Plzně. I když to bylo na poslední chvíli, proto jsem musela do kvalifikace. Jsem moc ráda, že mohu v Plzni hrát. Přijela jsem si sem zahrát nějaké zápasy, potrénovat pár taktických věcí. Abych byla připravená na grandslam.

Máte na Plzeň nějaké vzpomínky z minulosti?
Před čtyřmi lety jsem se zde zúčastnila turnaje do 14 let. Mám to tady velice ráda, dobře si pamatuji všechna místa, kde se hraje.

Jak moc byla celosvětovou pandemií ovlivněna vaše příprava?
Bylo a je to pro mě hodně náročné. Jako tenistka potřebuji cestovat, zúčastňovat se turnajů a hrát zápasy. To jsem samozřejmě dlouhou dobu nedělala, proto jsem hodně trénovala. Také jsem studovala, protože jsem dokončovala školu. Je těžké se teď do hraní rychle vrátit, protože jsem od března neměla žádné zápasy. Mezi trénováním a hraním duelů je velký rozdíl.