US Open: Jízda domácí senzace pokračuje, Carreňo-Busta zvládl maraton

- Jakub Slunečko, Filip Lefenda

Letošní ročník US Open zná z poloviny své semifinálové obsazení. Mezi muži si postup zajistili Alexander Zverev s Pablem Carreňo-Bustou, mezi ženami pak Jennifer Bradyová s Naomi Ósakaovou.

Zverev prvním mužským semifinalistou US Open
Vůbec prvním mužem v semifinále singlu na US Open se stal Němec Alexander Zverev (7.). Ten sice proti chorvatskému vyzyvateli Bornovi Čoričovi (32.) ztratil první set 1:6, následně ale favorit zápasu zvládl dva klíčové tiebreaky a rázem byl už blíže vítězství on. Čtvrtý set už si Zverev pohlídal, a tak celkově vyhrál 1:6, 7:6(5), 7:6(1) a 6:3. O finále se třiadvacetiletý tenista střetne s Pablem Carreňo-Bustou.

Bradyová postoupila do svého prvního grandslamového semifinále
Američanka Jennifer Bradyová (41.) si překvapivě snadno poradila ve čtvrtfinále US Open s Julií Putincevovou (35.) a po výsledku 6:3 a 6:2 postoupila do svého prvního grandslamového semifinále v životě. Zápas mezi dvěma pětadvacetiletými hráčkami trval pouze hodinu a devět minut, Bradyová přestřílela kazašskou soupeřku na vítězné balony 22:7 a po právu si došla pro postup. V semifinále se střetne s vítězkou US Open z roku 2018 Naomi Ósakaovou.

Ósakaová poprvé vyzrála na Rogersovou
Naomi Ósakaová (9.) porazila na čtvrtý pokus poprvé v kariéře Američanku Shelby Rogersovou (93.) a postoupila do semifinále US Open, které si zahraje opět po dvou letech. Předloňská turnajová šampionka ztratila za 80 minut trvající zápas jen jednou servis a dokráčela si pro vítězství 6:3, 6:4. O finále svede dvaadvacetiletá Japonka souboj s další domácí protivnicí, a sice Jennifer Bradyovou, která po výhře nad Kazaškou Putincevovou postoupila do svého vůbec prvního grandslamového semifinále v životě.

Carreňo-Busta vyhrál pětisetový maraton
Pablo Carreňo-Busta (27.) si opět po třech letech zahraje na US Open semifinále. Španělský tenista přehrál v náročném pětisetovém utkání Denise Shapovalova (17.) z Kanady. Toho porazil za 4 hodiny a 9 minut 3:6, 7:6(5), 7:6(4), 0:6 a 6:3. O první grandslamové finále si devětadvacetiletý tenista zahraje proti Alexanderovi Zverevovi.

Čtvrtfinále mužské dvouhry

Borna Čorič (CRO, 32.) – Alexander Zverev (GER, 7.) 6:1, 6:7(5), 6:7(1), 3:6
Pablo Carreňo-Busta (ESP, 27.) – Denis Shapovalov (CAN, 17.) 3:6, 7:6(5), 7:6(4), 0:6, 6:3

Čtvrtfinále ženské dvouhry

Jennifer Bradyová (USA, 41.) – Julija Putincevová (KAZ, 35.) 6:3, 6:2
Naomi Ósakaová (JPN, 9.) – Shelby Rogersová (USA, 93.) 6:3, 6:4

Semifinále mužské čtyřhry

Rajeev Ram (USA), Joe Salisbury (GBR) – Wesley Koolhof (NED), Nikola Mektič (CRO) 6:7(3), 4:6
Jean-Julien Rojer (NED), Horia Tecau (ROU) – Mate Pavič (CRO), Bruno Soares (BRA) 4:6, 5:7

Semifinále ženské čtyřhry

Anna Blinkovová, Veronika Kuděrmetovová (obě RUS) – Laura Siegmundová (GER), Věra Zvonarevová (RUS) 7:5, 3:6, 5:7