Moneta Czech Open: Suverénní Veselý prolétl do druhého kola, Kolář padl s obhájcem titulu

- Redakce

Jiří Veselý začal na svém oblíbeném antukovém challengeru v Prostějově skvěle. V prvním kole potvrdil roli favorita a Bělorusa Ivašku porazil 6:2 a 6:3, přičemž soupeři nenabídl ani jeden brejkbol. Naopak v prvním kole neuspěl Zdeněk Kolář, který měl těžkou výzvu v podobě loňského šampiona Andujara-Alby. Na Moneta Czech Open se taktéž v úterý odehrálo kompletní první kolo čtyřhry. Postoupily dva české páry.

Veselý začal v Prostějově vítězně
Druhý nasazený Jiří Veselý (67.) na domácím challengeru v Prostějově v prvním kole nezaváhal. S Bělorusem Iljou Ivaškou (137.) si poradil za hodinu a šestnáct minut výsledkem 6:2 a 6:3. Český hráč předvedl skvělý výkon. Soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a pomohl si při tom sedmi esy. Naopak na podání soupeře si vypracoval devět šancí na prolomení podání, z nichž hned pět proměnil. Ve druhém kole se Veselý utká s australským kvalifikantem Aleksandrem Vukicem (200.).

Kolář s Rosolem v Prostějově postupují
Deblový pár Zdeněk Kolář, Lukáš Rosol startující na challengeru Moneta Czech Open na divokou kartu zvládl své první kolo. Češi na konci úterního programu porazili dvojici Galloway (USA), Hach Verdugo (MEX) poměrem 6:3 a 7:5. Ve druhém kole čeká českou dvojici druhá nasazený pár Erlich (ISR), Vasilevskij (BLR).

Karacev na další titul útočit nebude
Hvězda českých challengerů v Prostějově startovat nebude. Rus Aslan Karacev, který si na Štvanici, Spojích i minulý týden v Ostravě zahrál finále (z toho poslední dva turnaje celé vyhrál), se po náročném programu z Moneta Czech Open na poslední chvíli odhlásil. V pavouku dvouhry jej nahradil Kazach Dmitrij Popko.

Kolář na obhájce titulu nestačil
Zdeněk Kolář (225.) skončil na prostějovském challengeru ve dvouhře hned v úvodním kole. V tom na divokou kartu startující Čech nestačil na nejvýše nasazeného Pabla Andujara-Albu (56.). S obhájcem titulu prohrál Kolář ve dvou setech 4:6 a 3:6.

Po prohraném prvním setu nabral Kolář zkraje druhého manko 0:2, pak ale třemi gemy v řadě výsledek otočil a zdálo se, že je na koni. Opak byl však pravdou. Čech začal posléze kupit velké množství chyb a od zmíněného stavu 3:2 vyhrál už jen jednu jedinou výměnu.

Poljak se Svrčinou ovládli deblové derby
V souboji držitelů divokých karet uspěli David Poljak a Dalibor Svrčina, kteří v prvním kole antukového challengeru v Prostějově přehráli duo Dominik Kellovský, Jiří Lehečka 6:7(3), 6:2 a 10:7. Vítězové, kteří si v supertiebreaku rychle vypracovali rozhodující vedení 7:2, si ve čtvrtfinále zahrají proti bosensko-švýcarské dvojici Tomislav Brkič, Luca Margaroli.

1. kolo dvouhry
Pablo Andujar-Alba (ESP, 56.) – ZDENĚK KOLÁŘ (225.) 6:4, 6:3
Kamil Majchrzak (POL, 107.) – Roman Safjullin (RUS, 179.) 6:4, 6:4
Yannick Maden (GER, 149.) – Dmitrij Popko (KAZ, 165.) 6:3, 4:6, 1:6
Ilja Ivaška (BLR, 139.) – JIŘÍ VESELÝ (67.) 2:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Nielsen (DEN), Puetz (GER) – Brkič (BIH), Margaroli (SUI) 4:6, 4:6
POLJAK, SVRČINA – KELLOVSKÝ, LEHEČKA 6:7(3), 6:2, 10:7
Diez (CAN), Vega Hernandez (ESP) – Heliovaara (FIN), Molčanov (UKR) 6:4, 6:4
Goransson (SWE), G. Oliveira (POR) – Donskoj, Gabašvili (oba RUS) 6:1, 6:4
Balaji, Sharan (oba IND) – Bolt, Polmans (oba AUS) 3:6, 6:3, 10:6
Majchrzak, Walkow (oba POL) – Erlich (ISR), Vasilevskij (BLR) 6:7(6), 3:6
Maden (GER), Weissborn (AUT) – Arends, Pel (oba NED) 3:6, 6:7(4)
KOLÁŘ, ROSOL – Galloway (USA), Hach Verdugo (MEX) 6:3, 7:5