Pohádka nekončí. Pironkovová výhru oplakala, teď ji čeká Serena

- Michal Hladký

Flushing Meadows, místo, které letos generuje spoustu příběhů. Zapomeňte na diskvalifikaci Novaka Djokoviče či oplétačky s koronavirovými opatřeními. Na US Open se rodí nádherná pohádka, díky které by se na všechny neduhy amerického grandslamu mohlo zapomenout. Hlavní role? Cvetana Pironkovová.

Tři roky nehrála soutěžní zápas, starala se totiž doma o svého syna Alexandera. Pro svůj comeback si dvaatřicetiletá Pironkovová vybrala US Open. Jestli si někdo myslel, že je to pro ni příliš velké sousto, tak se šeredně mýlil.

Cvetana Pironkovová se v žebříčku WTA nejvýše dostala na jednatřicátou pozici. Nikdy na US Open nepostoupila do čtvrtfinále, to se ale změnilo v pondělí odpoledne místního času. Bulharka porazila ve třech setech Alizé Cornetovou a přidala další kapitolu do svého pozoruhodného příběhu.

Vítězství se ve skoro tříhodinovém zápase nerodilo vůbec lehce. Bulharská tenistka na úvod prvního setu ztratila servis, rychle se však oklepala a úvodní sadu ovládla v poměru 6:4.

Druhá sada byla ve znamení katastrofálních výkonů na servisu. K vidění bylo hned osm proměněných brejkbolů, čtyři na obou stranách. Rozhodnout musel tiebreak, který získala Francouzka, jež povolila soupeřce uhrát pět bodů.

Třetí set měl nejjasnější průběh ze všech. Cvetana Pironkovová zvítězila 6:3 a mohla slavit. „Je to neskutečné, nemohu tomu uvěřit. Byla jsem na konci zápasu hrozně unavená, ale zvládla jsem to. Nepřestala jsem bojovat, odměnou mi byla výhra,“ nechala se slyšet po zápase Bulharka.

A Pironkovová se neubránila ani slzám dojetí, když od reportérky obdržela otázku, jak zvládá čas bez svého syna: „Neviděla jsem ho dva týdny, je to těžké. Ale vím, že se na mě dívá a je na mě pyšný,“ povídala se slzami v očích.

Kdo senzační jízdu zastaví? Bulharskou tenistku nyní čeká největší výzva – Serena Williamsová. „Hrály jsme spolu párkrát. Je to skvělá hráčka, bude mi ctí proti ní hrát,“ vyzdvihla soupeřku Pironkovová.

Ať už jejich čtvrtfinálový souboj dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Na Bulharku bude pyšný nejen její syn, ale taktéž celý tenisový svět.