US Open: Muchová čtvrtfinále nevybojovala, s Azarenkovou padla ve třech setech

- Redakce

Pondělní program slavného US Open nabídl představení poslední české zástupkyně na tomto turnaji. Karolína Muchová bohužel na kurtu Louise Armstronga v osmifinále podlehla někdejší světové jedničce Viktorii Azarenkové ve třech setech. Místo ve čtvrtfinále si kromě hvězdné Bělorusky zajistili mimo jiné Dominic Thiem, Serena Williamsová a senzačně také Cvetana Pironkovová.

Muchová končí v osmifinále na raketě Azarenkové
Česká tenistka Karolína Muchová (26.) prohrála v osmifinále US Open s Viktorií Azarenkovou (27.) po dvou hodinách a 30 minutách 7:5, 1:6 a 4:6.

Muchová vstoupila do utkání proti dvojnásobné finalistce turnaje velmi dobře, když po pouhých 22 minutách vedla 4:1 a 30:15 při svém podání. Někdejší světová jednička Azarenková však velkou ztrátu postupně stahovala, až se dočkala srovnání. V dlouhém desátém gemu při podání Muchové totiž odvrátila dva setboly a sama využila svůj pátý brejkbol. Nicméně česká tenistka se neproměněnými šancemi na ukončení setu nenechala rozhodit a hvězdné Bělorusce vzala servis čistou hrou. Úvodní dějství poté dopodávala ku třiceti.

I začátek druhého setu nabídl vyrovnanou podívanou, tenistky se o úvodní dvojici gemů podělily. Následně převzala dominanci Azarenková, která si ziskem pěti her v řadě bez jediné shody vynutila rozhodující sadu. Muchová si ještě před jejím startem vyžádala pauzu na ošetření levé nohy.

Azarenkovou přestávka nezastavila a ve třetí hře rozhodujícího dějství si připsala brejk. Houževnatá Muchová, snažící se kvůli pohybovému omezení zkracovat výměny, ale zareagovala rychlým rebrejkem. Za stavu 3:3 získala Běloruska další brejk, jenž se tentokrát ukázal jako klíčový. Tuto výhodu si dvojnásobná vítězka Australian Open podržela až do konce.

„Byl to bláznivý zápas, hrála neuvěřitelně. Vše vrátila a prohazovala mě. Musela jsem makat a přidat na agresivitě. Bylo to opravdu těžké. Doufám, že tenhle zápas lidi bavil,“ uvedla Azarenková.

Jednatřicetiletá Běloruska si zahraje poprvé od Australian Open 2016 čtvrtfinále grandslamu. Vyzve v něm Elise Mertensovou (18.), která rychle vyřídila vítězku Australian Open Sofii Keninovou (4.). Muchová si na svou druhou účast mezi nejlepší osmičkou na grandslamu musí počkat (zatím se jí to povedlo na Wimbledonu 2019).

4. kolo ženské dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 22.) – Serena Williamsová (USA, 8.) 3:6, 7:6(8), 3:6 
Alizé Cornetová (FRA, 56.) – Cvetana Pironkovová (BUL, -) 4:6, 7:6(5), 3:6 
Viktoria Azarenková (BLR, 27.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (26.) 5:7, 6:1, 6:4
Elise Mertensová (BEL, 18.) – Sofia Keninová (USA, 4.) 6:3, 6:3

4. kolo mužské dvouhry
Vasek Pospisil (CAN, 94.) – Alex de Minaur (AUS, 28.) 6:7(6), 3:6, 2:6 
Felix Auger-Aliassime (CAN, 21.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 6:7(4), 1:6, 1:6 
Matteo Berrettini (ITA, 8.) – Andrej Rubljov (RUS, 14.) 6:4, 3:6, 3:6, 3:6
Frances Tiafoe (USA, 82.) – Daniil Medveděv (RUS, 5.) 4:6, 1:6, 0:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
J. Murray, N. Skupski (oba GBR) – M. Pavič (CRO), Soares (BRA) 2:6, 6:7(4)
Rojer (NED), Tecau (ROU) – Bopanna (IND), Shapovalov (CAN) 7:5, 7:5 

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Dabrowská (CAN), Riskeová (USA) – Muhammadová, Townsendová (obě USA) 4:6, 2:6 
Melicharová (USA), Sü (CHN) – Carterová (USA), Stefaniová (BRA) 6:2, 6:3