Moneta Czech Open: Lehečka po velké bitvě postupuje, Rosol i Svrčina končí

- Redakce

Po víkendové kvalifikaci začal v Prostějově další z domácích antukových challengerů. V rámci úvodního dne Moneta Czech Open se na centrálním kurtu postupně představili i tři čeští tenisté. Dalibor Svrčina ani Lukáš Rosol zvítězit nedokázali, naopak z postupu se raduje Jiří Lehečka. Ten v dramatické třísetové bitvě porazil Frederica Ferreiru Silvu a zahraje si ve druhém kole.

Svrčina začal dobře, přesto končí
Stejně jako před týdnem v Ostravě skončila i v Prostějově dvouhra pro Dalibora Svrčinu (852.) už v úvodním kole. Sedmnáctiletý mladík, jenž startoval na divokou kartu, sice vstoupil do střetnutí proti italskému favoritovi Stefanu Travagliovi (87.) výborně, když získal poměrem 6:3 první sadu, další průběh zápasu už ale patřil nasazené trojce. Travaglia, jenž hrál svůj vůbec první letošní duel na antuce, se s povrchem postupně seznámil a povolil ve zbylém průběhu o jedenáct let mladšímu Svrčinovi pouhé dva gemy. Vítěz čtyř challengerových titulů, z nichž první získal v roce 2017 v Ostravě, narazí po triumfu 3:6, 6:1 a 6:1 ve druhém kole buď na Němce Madena, nebo na rozjetého Rusa Karaceva.

Jiří Lehečka zvládl dramatickou bitvu
Jiří Lehečka zvládl takřka tříhodinovou bitvu a poráží Frederica Ferreiru Silvu po setech 7:6(5), 4:6 a 7:5. První sada byla nesmírně dramatická a Lehečka ji díky lepšímu podání strhl na svou stranu v tiebreaku. Ve druhé sadě si hráči dlouho drželi podání, jenže v závěru o něj přišel Lehečka a Ferreira Silva si vynutil třetí set. V rozhodujícím setu, který trval 70 minut, byl k vidění od obou tenistů velmi bojovný tenis. Lehečka odvrátil několik brejkbolů, zvládl vzít soupeři podání a raduje se z postupu.

V dalším kole českého mladíka čeká Nikola Milojevič, hráč druhé stovky žebříčku ATP, který si v předchozím duelu vyšlápl na Španěla Munara.

Rosol pozici lucky losera nevyužil 
Lukáš Rosol nezvládl utkání prvního kola na challengeru v Prostějově a s turnajem se loučí. Filipu Horanskému dokázal vzdorovat pouze něco přes hodinu, přičemž prohrál po setech 4:6 a 3:6.

Přitom úplný úvod zápasu vyšel o poznání lépe českému hráči. Rosol hned v prvním gemu prorazil soupeřův servis a čistou hrou ho dokázal bleskově potvrdit. Následovaly však tři gemy, které šly za soupeřem a Rosol musel dotahovat. Sám ale o podání znovu přišel, poté dal ještě Horanský českému reprezentantovi šanci, když při vlastním servisu set nedokončil. Lukáš Rosol však možnost otočení gemu promrhal další brejkem.

Také druhou sadu nerozehrál Rosol zle. Dva brejkboly však v prvním gemu neproměnil a to mu bylo osudné. Naopak Horanský jeden ze dvou využil a poté si už bez ztráty podání došel pro postup do druhého kola.

Právě ve druhém kole se může Horanský těšit na souboj se sedmým nasazeným Taro Danielem.

Kovalík vyzrál na Čonga
Souboj mezi Slovákem Jozefem Kovalíkem a Korejcem Hjonem Čongem divákům nabídl velké množství nepřesností na obou stranách. Utkání nakonec získal slovenský tenista, když zvítězil po setech 7:6(5) a 6:2.

Zvlášť v první sadě se nedařilo ani jednomu z hráčů, kteří tak hned několikrát ztratili svá podání. Kapitola sama pro sebe byl tiebreak, ve kterém se jen třikrát stalo, že si některý z tenistů podržel svůj servis!

Druhá sada už byla o něco jednoznačnější. Kovalík působil na podání o něco jistěji, k čemuž připojil i kvalitní return. Nakonec zvítězil 6:2, v dalším kole prostějovského challengeru tak narazí na Němce Stebeho.

1. kolo dvouhry
Taro Daniel (JPN, 112.) – Facundo Bagnis (ARG, 134.) 4:6, 6:4, 6:3
Nikola Milojevič (SRB, 145.) – Jaume Munar (ESP, 105.) 6:4, 6:3
Stefano Travaglia (ITA, 87.) – DALIBOR SVRČINA (852.) 3:6, 6:1, 6:1
Kimmer Coppejans (BEL, 155.) – Marc Polmans (AUS, 121.) 1:6, 4:6 
Frederico Ferreira Silva (POR, 193.) – JIŘÍ LEHEČKA (562.) 6:7(5), 6:4, 5:7 
Daniel Elahi Galan Riveros (COL, 148.) – Lorenzo Giustino (ITA, 154.) 6:2, 3:6, 4:6 
Steven Diez (CAN, 171.) – Pedro Martínez (ESP, 106.) 2:6, 4:6 
Henri Laaksonen (SUI, 130.) – Aleksandar Vukic (AUS, 200.) 4:6, 3:6 
LUKÁŠ ROSOL (167.) – Filip Horanský (SVK, 175.) 4:6, 3:6 
Alex Bolt (AUS, 146.) – Martin Kližan (SVK, 166.) 3:6, 3:6 
Jozef Kovalík (SVK, 123.) – Hjon Čong (KOR, 144.) 7:6(5), 6:2 
Cedrik-Marcel Stebe (GER, 131.) – Jevgenij Donskoj (RUS, 114.) 5:7, 6:2, 6:2