Kvitová po neproměněných mečbolech: Hodně moc to mrzí a ještě dlouho bude

- Filip Lefenda

Porážka z kategorie nejbolestivějších. Petra Kvitová nevyužila proti Američance Shelby Rogersové hned čtyři mečboly a s US Open se rozloučila v osmifinále. „Při mečbolu jsem dala dvojchybu. Hodně moc to mrzí a ještě dlouho bude,“ netajila po prohře 6:7(5), 6:3 a 6:7(6) obrovské zklamání třicetiletá Češka.

Jak byste zhodnotila zápas s hořkým koncem?
Nehrála jsem něžně, šla jsem do toho naplno. Při mečbolu jsem dala dvojchybu, ale přišlo mi, že začalo hrozně foukat a nejednou mi to odfouklo balon. Je to smůla a škoda. Hodně moc to mrzí a ještě dlouho bude. Shelby hrála, stejně jako já, dobrý zápas. Bojovala jsem do posledního míče, bohužel to tentokrát nevyšlo.

Je porážka ze čtyř mečbolů hodně frustrující?
Je to určitě k naštvání. Asi dnes nebudu úplně veselá. Nedá se nic dělat. Byl to zápas, který jsem mohla vyhrát. Hrála výborně, duel to byl kvalitní. Hrály jsme dlouho, bylo to těsné. Statistiky ale studovat nebudu.

Zejména při vašem třetím mečbolů bylo vítězství nesmírně blízko. Útočila jste nabíhaným bekhendem do strany, Rogersová ho ale z posledních sil výborně vrátila.
Spíše jsem pak neměla dát toho debla. Tam jsem to měla zahrát jinak. Asi je to jedno, stejně je to jen jeden balon. Náběh na síť při třetím mečbolů byl dobrý, nechtěla jsem to hrát po lajně. Ona to ale prostě dobře vrátila.

Na postup do čtvrtfinále vám nestačilo ani 58 vítězných úderů…
Potřebovala bych tím pádem 59. Statistiky fakt moc nesleduji, těžko se mi ta čísla diskutují. Ve finále je to jedno, vyhrála ona a to je to, co se počítá. Byl to z obou stran dobrý zápas, tahaly jsme se do poslední chvíle. Každý set byl vyrovnaný. Nechala jsem na kurtu všechno a můžu být hrdá, že jsem bojovala do konce – měla jsem brejk dole ve třetím setu. Snad se jednou budu cítit lépe než teď.

Jak moc koncovku duelu ovlivnil nepříjemný vítr?
Na mé straně foukalo docela dost, ale neměla jsem se tím nechat rozhodit. Můžu si za to sama.

Jak byste celkově zhodnotila své letošní působení na US Open?
Hrozně těžko se mi to teď hodnotí pozitivně. Omlouvám se, že dnes se mnou není moc zábava. Je to náročné, ale odehrála jsem čtyři super zápasy. Že to dnes nevyšlo o míček, to se nedá nic dělat. Jsem ráda, že se US Open konalo, že jsem tu mohla být, že jsem se nezranila, hrála dobrý tenis. Jsem smutná, že se to dnes nepodařilo, ale takový je tenis. Jsou i důležitější věci.

Jaké jsou nyní vaše další další plány?
Nevím, jaký bude program, jestli budu hrát v Římě. Kvůli mé ruce není moc času na přípravu. Musím zvážit s týmem, jestli se budu hnát do Říma, ale asi spíše ne. Musím něco potrénovat, dát ruku do kupy. Příprava na antuku bude těžká. Na Roland Garros budu chtít jet, na ten se musím připravit. Jsem ráda, že jsem si tady zahrála pár zápasů, abych viděla, jak na tom jsem. I když to nevyšlo, hra byla na dobré úrovni. Budu se snažit ji zlepšit. Paříž není mým nejoblíbenějším turnajem, na druhou stranu jsem tam hrála jedno semifinále, tak snad na antuce umím zahrát.

Co byste na závěr řekla o životě v bublině?
Že se to dá a že v ní umím žít. To je nejlepší zjištění. Když hrajete a vyhráváte, toto moc neřešíte. Jiná možnost nebyla. Mám v týmu skvělé kluky, takže bylo o zábavu postaráno, a i když jsem nehrála, den mi dobře utekl. Nejhorší by bylo, kdyby byl někdo z týmu pozitivní a my tu museli být zavření. Pořád jsme neodletěli, ale zatím je to dobré. Jsem ráda, že jsme to ve zdraví zvládli.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Shelby Rogersová (USA, 93.) – PETRA KVITOVÁ (12.) 7:6(5), 3:6, 7:6(6)