Naprostý šok! Djokovič byl diskvalifikován z US Open

- Jakub Slunečko

Těžko uvěřitelný konec má působení světové jedničky Novaka Djokoviče na letošním US Open. Srbský tenista v prvním setu svého osmifinálového zápasu napálil míček do oblasti hlavy čárové rozhodčí a následný verdikt rozhodčích byl nemilosrdný – diskvalifikace z turnaje. Djokovič tím nejenom přišel o možnost získat titul, ale i o všechny body do žebříčku a prize money, které na letošním US Open získal.

Na osudný okamžik se můžete podívat na videu níže. Za stavu 5:5 Djokovič přišel v osmifinálovém zápase se Španělem Pablem Carrenem Bustou o servis a následně ve vzteku z brejku soupeře vzal z kapsy míček a zřejmě nechtíc ho nastřelil přímo do hlavy či krku jedné z čárových rozhodčích. I když se Djokovič ihned šel omluvit, supervisor zápasu po poradě s rozhodčím zápas ukončil a srbskou hvězdu diskvalifikoval. 

Přitom Djokovič v prvním setu vedl 5:4 a 40:0, tři setboly ale při podání soupeře nevyužil. Za stavu 5:5 se pak Srb sám dostal do problémů, když za stavu 0:30 na kurtu upadl a vzal si medical time out. Ani to nepomohlo a Djokovič tento gem ztratil. V následném hněvu pak přišel neočekávaný a nešťastný konec zápasu – Djokovič míčkem zasáhl čárovou rozhodčí, která se v bolestech skácela na zem, a přišla nemilosrdná diskvalifikace.

Novinář New York Times Ben Rothenberg na Twitteru napsal, že Djokovič se následně snažil svůj úlet zlehčit. „Nemusela přeci jet do nemocnice,“ řekl prý údajně Djokovič při debatě s hlavním rozhodčím. Ale ani to mu nepomohlo. 

Na tiskové konferenci popsal celou situaci Pablo Carreno Busta, soupeř Djokoviče: „Já jsem slavil brejk a tuto situaci jsem neviděl. Pak jsem se otočil a čárová rozhodčí byla na zemi. Nejsem z toho šťastný, byl jsem v šoku. Pak jsem čekal deset minut, už začínala být zima, ptal jsem se rozhodčího, co se děje. Až mi nakonec Novak podal ruku a byl konec.“

„Určitě to od něj nebylo úmyslné, prostě nešťastná situace. Ale pravidla jsou pravidla. Rozhodčí a supervisor asi udělali správnou věc, ale nebylo to určitě lehké rozhodnutí,“ doplnil španělský tenista.

Pořadatelé US Open později oznámili, že Djokovič diskvalifikací ztrácí všechny rankingové body, které na turnaji uhrál, stejně jako veškeré prize money. Nejspíš ho čeká i pokuta za absenci na tiskové konferenci – srbská hvězda totiž po zápase ihned opustila areál a před novináři se neukázala. 

Působení Djokoviče jako hlavního favorita na zisk titulu tak má bizarní konec. Djokovič měl letos velkou šanci na zisk osmnácté grandslamové trofeje. Už teď je jasné, že titul z US Open si v mužském singlu po šesti letech odnese tenista, který zatím žádný grandslam nezískal.

Tímto zápasem končí i dosavadní Djokovičova neporazitelnost v této sezoně – až do dnešní diskvalifikace vyhrál dvacet šest zápasů v řadě.