Senzace dál pokračuje. Pironkovová se vrátila po třech letech a sbírá skalpy favoritek

- Jan Vojkůvka

Dlouhé tři roky byla bez tenisu. Napřed byla zranění, poté čekala svého prvního potomka. Až letos Cvetana Pironkovová přiznala, že by se ráda vrátila na kurty. Pro svůj comeback zvolila americké US Open, kde předvádí neskutečné výkony a vyhrála už tři zápasy. A na konto si připsala významné skalpy.

Pironkovová na US Open využila chráněný žebříček, který jí po narození dítěte dává tři roky na návrat. Dlouho to přitom vypadalo, že Bulharka této možnosti vůbec nevyužije. „Ještě dva roky poté, co jsem se stala matkou, jsem si nedovedla návrat představit,“ přiznala. „Byla jsem šťastná, žila jsem tím okamžikem. Ale postupně jsem začala o tenise přemýšlet stále víc,“ podotkla.

Touha po návratu se rodila postupně. Až letos bývalá 31. tenistka světa oznámila, že plánuje comeback. Ten pozastavila pandemie koronaviru, která přerušila sezonu. A tak Pironkovová zvolila US Open. Neočekávala zázraky, ale to, co předvádí, se skoro zázraku vyrovná.

„Je to neskutečný pocit. Cítím se úžasně. Je to samozřejmě nečekané. Jsem neskutečně šťastná,“ neskrývala euforii po postupu do osmifinále. Ten vybojovala v utkání s hvězdnou Chorvatkou Donnou Vekičovou, kterou přejela 6:4, 6:1.

Triumf nad 24. hráčkou světa přitom byl třešničkou na dortu senzačního comebacku, který předvádí. Bulharka zapsala tři výhry bez ztráty setu a udivuje tenisovou veřejnost.

Pironkovová, jež naposledy hrála ve Wimbledonu v roce 2017, v prvním kole porazila 6:2, 6:3 Rusku Ludmillu Samsonovovou. V kole druhém sestřelila bývalou světovou jedničku Garbine Muguruzaovou 7:5, 6:3. A suverénní demolice Vekičové již byla zmíněná.

Ne vše je ovšem dokonalé. Návrat po tak dlouhé pauze si vybírá svou daň. „Abych byla upřímná, necítím se úplně nejlépe. Mám pár bolístek, a po dnešku to bude trochu horší,“ usmívala se sympatická hráčka, která si o postup do čtvrtfinále zahraje s Alize Cornetovou.

Dvaatřicetiletá Pironkovová během kariéry získala jen jeden titul na okruhu WTA. V roce 2014 ovládla turnaj v Sydney. Dalších šest trofejí přidala na okruhu ITF. Na grandslamech byla jednou v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále. Na US Open letos vyrovnala svůj nejlepší výsledek v podobě osmifinále z roku 2012.

Po Wimbledonu 2017 přerušila sezonu kvůli zranění. V prosinci toho roku oznámila, že čeká svého prvního potomka, a syna porodila v dubnu 2018. V březnu 2020 se definitivně rozhodla, že nastal čas pro návrat.

A zatím je to senzační jízda...