Velký comeback a únik z mečbolů. Nejcennější obrat, co si vybavuji, ulevilo se Muchové

- Jan Vojkůvka

Sobotní odpoledne v New Yorku nabídlo zápas plný zvratů, ve kterém každý chvilku tahal pilku. Několikrát se Karolína Muchová dostala do pozice, ve které by slabší povahy neunesly tíhu okamžiku, ne však ona. V bitvě se Soranou Cirsteaovou prokázala bojovnost, odvrátila hrozbu vyřazení a vyhrála po nervydrásající koncovce 6:3, 2:6, 7:6(7).

Česká tenistka se ve třetím kole US Open představila potřetí v řadě. V předchozích dvou ročnících se tato fáze turnaje stala pro ni konečnou. Letos to, po ohromném boji, prolomila. Cesta za výhrou byla však neskutečně trnitá. Ukázalo se ovšem, že hrát se musí až do posledního míče.

„Nejradši bych na ten zápas zapomněla,“ ulevila si po utkání sympatická Češka. „Nebyl to můj nejlepší, ale jsem ráda, že jsem se s tím poprala a otočila to. Bylo to na krajíčku.“

Na krajíčku to rozhodně bylo. Čelila stavu 3:5 ve třetím setu, v tiebreaku pak třem mečbolům. Předvedla však dva comebacky, kterými svou pouť turnajem zachránila. A vybavila si rozhovor se svým koučem Davidem Kotyzou. „Je sranda, že o tomto tématu jsme se bavili s Davidem asi dva dny zpátky. Ptal se mě, jestli jsem někdy odvrátila zápas z mečbolů. Já jsem si žádný nevybavila, možná jeden nebo dva zápasy, ale toto je asi nejvíc. Byly to tři mečboly hned po sobě, proto je to nejcennější.“

Ale zpátky na začátek. Česká tenistka předvedla velmi solidní výkon v prvním setu. Za stavu 2:3 získala čtyři hry v řadě a všechno vypadalo v nejlepším pořádku. Pak ale přišel začátek druhého dějství a naopak ztráta čtyř gemů za sebou.

„To mi bylo asi nejhůř, úplně jsem z toho vypadla,“ přiznala Muchová. „Hrála jsem podprůměr a dostala jsem soupeřku zpět na koně. Nebyla jsem schopna udržet balon ve výměně. Při mečbolech ani nevím, co se mi honilo v hlavě, ale šla jsem do toho a chtěla to vyhrát,“ odhalila svou bojovnou povahu.

Právě nezlomná bojovnost se stala klíčem k úspěchu. Byť Muchová přiznává, že by byla raději za klidnější průběh zápasu. „Prala jsem se sama se sebou, takže z toho nejsem unešená,“ řekla. „Na druhou stranu jsem ráda, že jsem to vybojovala a podařilo se mi uhrát nejdůležitější balony. Měla jsem už víc šancí před tím, ale jsem jen člověk a ne robot.“

„Naštěstí jsem to zmáčkla v nejdůležitějších momentech. Soupeřka hrála taky výborně, takže to nevidím úplně černě,“ Našla pozitiva. Těch by se ostatně v jejím utkání dalo najít mnohem více, například její odvahu jít v klíčových momentech do útoku a nečekat pouze, co vymyslí Cirsteaová.

„Nechtěla jsem s ní jen pinkat odzadu, protože mi ruka nešvihala. Byly to někdy až kilometrové auty. Proto jsem chodila na síť, kde se cítím silně,“ přiznala změnu taktiky v rozhodujícím setu. Tu aplikovala i kvůli velmi rychlému kurtu, který dokázala její soupeřka dokonale využívat. „Kurt byl hodně rychlý, každý je tady jiný. Dost mi to sjíždělo, to byl jiný level rychlosti. Soupeřka hrála dost rychle, bylo těžké s tím něco dělat.“

O postup do čtvrtfinále si Muchová zahraje v pondělí proti Victorii Azarenkové. Vítězka generálky US Open zvládla v sobotním programu duel s talentovanou Polkou Igou Swiatekovou.