Češi v akci: Neporazitelné Šafářová a Matteková ovládly i turnaj v Pekingu

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Pekingu v ranních hodinách poznal vítězky ženské čtyřhry a k velké radosti českých fanoušků se z třetího triumfu v řadě na okruhu raduje Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou! Úspěšné byly pro české tenisty také kvalifikační boje na další turnaje, které zakončí asijskou šňůru.

Nezastavitelné, neporazitelné, dominující. Taková přízviska by mohly obdržet členky Teamu Bucie Lucie Šafářová a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová. Za poslední období totiž ovládly vše, na co sáhly. Po titulu na US Open a v čínském Wu-chanu triumfovaly i v Pekingu a připsaly si na konto šestnáctou výhru v řadě.

Jejich soupeřkami přitom nebyl nikdo menší než Francouzky Caroline Garciaová a Kristina Mladenovicová. Avšak finálové utkání měly od úvodu mnohem lépe rozehrané Šafářová s Mattekovou-Sandsovou. Svou výhodu brejku z třetího gemu první sady sice neudržely, ale v deváté hře opět dokázaly na returnu zabrat a čtyřmi fiftýny v řadě zaznamenaly klíčový zisk servisu, který následně potvrdily při vlastním podání.

Také druhý set zahájily páté nasazené lépe, už v prvním gemu získaly brejk, znovu otočkou z 0:40. Ve čtvrté hře sice Garciaová s Mladenovicovou srovnaly stav, ale už v pátém gemu si Šafářová s Mattekovou-Sandsovou připsaly rozhodující brejk a utkání doservírovaly. Dva mečboly v deváté hře na returnu sice nevyužily, ale vzápětí již další dva stačily k ukončení utkání a dalšímu triumfu.

Šafářová se po titulu v Pekingu posune v žebříčku čtyřhry na šesté místo, hned za svou americkou kamarádku a pro finálový turnaj mistryň v Singapuru asi nenajdeme momentálně větší favoritky než rozjetý Team Bucie.

Úspěšné kvalifikační boje

Dalšími podniky na okruhu ATP a WTA pokračuje asijská tour, jejíž konec se nezadržitelně blíží, ale veledůležité výsledky na ní v samém závěru uhráli hned tři čeští zástupci!

Turnaj Masters v Šanghaji odehraje v hlavní soutěži i Lukáš Rosol, který snad konečně trochu zastavil svůj pád žebříčkem, když se dokázal prokousat dvoukolovou kvalifikací a v brzkých ranních hodinách porazil Brazilce Bellucciho 6:2, 6:4.

V čínském Tianjinu se dařilo oblíbeným Háčkám. Jak Andrea Hlaváčková, tak Lucie Hradecká se probojovaly do hlavní soutěže. Hlaváčková 7:5, 6:2 přehrála Thajku Wongteanchaiovou v utkání plném brejkbolů a proražených servisů. O něco snadnější zápas pak odehrála Hradecká, jež si poradila s Japonkou Kuwataovou 6:3, 6:0.

Úspěšné kvalifikační zápolení doplnila ještě v Hong Kongu Tereza Martincová, na níž čekala domácí Chongová, hráčka, které náleží jen těsně pozice v první světové tisícovce. A Martincová roli favoritky zvládla s přehledem, vyhrála 6:0, 6:3 a zahraje si taktéž v hlavní soutěži.

Menší zaváhání sice stálo Kristýnu Plíškovou v rakouském Linci druhé dějství jejího kvalifikačního zápasu s Rumunkou Bogdanovou, ale česká hráčka potvrdila roli favoritky a třetí sada byla zcela v její moci. Po výhře 6:4, 5:7, 6:0 slaví postup do finálového kola kvalifikace a podtrhla tak veleúspěšnou neděli v před-turnajových zápoleních.

Pantůčková zvítězila v Bolu, Jaloviec druhý titul v řadě nezískal

Pro svůj třetí letošní titul na okruhu ITF si došla v chorvatském Bolu Gabriela Pantůčková. První nasazená se ve finále střetla s devatenáctiletou Ninou Potočnikovou ze Slovinska a poté, co ji v první sadě nadělila kanára, se v druhém dějství úspěšně sebrala po rychlé ztrátě servisu a zvítězila 6:3.

Naopak druhou trofej za sebou v kategorii Futures nezískal Marek Jaloviec. Dvaadvacetiletý Čech sice do finálového klání v německém Hambachu vstoupil dobře, když nad Ukrajincem Kalenichenkem vyhrál úvodní sadu 6:3. V dalším průběhu zápasu ovšem na svůj výkon navázat již nedokázal a následující dva sety prohrál 1:6, 5:7. Tato prohra ho může o to více mrzet, poprvé o své podání ve třetím setu totiž přišel až za stavu 5:5.

ATP/WTA

CHINA OPEN PEKING (ženy, tvrdý povrch, 5 424 394 USD, finále čtyřhry)
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ - Garciaová, Mladenovičová (FRA) 6:4, 6:4

SHANGHAI ROLEX MASTERS (muži, tvrdý povrch, 7 655 640 USD, 2. kolo kvalifikace)
LUKÁŠ ROSOL (86.) - Thomaz Bellucci (BRA, 67.) 6:2, 6:4

TIANJIN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 426 750 USD, 2. kolo kvalifikace)
ANDREA HLAVÁČKOVÁ (297.) - Varatchaya Wongteanchaiová (THA, 301.) 7:5, 6:2
LUCIE HRADECKÁ (196.) - Hiroko Kuwataová (JPN, 163.) 6:3, 6:0

GENERALI LADIES LINZ (ženy, tvrdý povrch, 5 424 994 USD, 2. kolo kvalifikace)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (66.) - Ana Bogdanová (ROU, 118.) 6:4, 5:7, 6:0

Prudential Hong Kong Tennis Open (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 2. kolo kvalifikace)
TEREZA MARTINCOVÁ (166.) - Eudice Chongová (HKG, 999.) 6:0, 6:3

ITF/FUTURES

DITTELBRUNN OPEN 2016 HAMBACH (muži, hala, 10 000 USD, finále)
MAREK JALOVIEC (473.) - Danylo Kaleničenko (UKR, 656.) 6:3 1:6 5:7

CROCIRCUIT POWER BY LUKAS SPORT BOL (ženy, antuka, 10 000 USD, finále)
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (305.) - Nina Potočniková (SLO, 672.) 6:0, 6:3

Santa margherita di Pula (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
PETRA KREJSOVÁ (596.) - Camilla Rosatellová (ITA, 326.) 1:4 skreč Krejsová

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)
DAGMAR DUDLÁKOVÁ - Marcelina Podlinská (POL, -) 5:7, 0:2 skreč Dudláková
TEREZA KOPLOVÁ - Julia Payolaová (ESP, 926.) 3:6, 2:6
VERONIKA ZÁVODSKÁ - Natalia Zorgovská (SVK, -) 6:0, 6:3
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (916.) - Neli Sunjičová (CRO, -) 6:1, 6:2
VERONIKA VLKOVSKÁ (1019.)  - Natalia Boltinskajaová (RUS, -) 6:4, 6:0