Zastavení rozjeté Američanky i mohutné hecování. Napadlo mě, jestli jsem to nepřehnala, dumala Kvitová

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová si na US Open zahraje o čtvrtfinále. Postup do čtvrtého kola vybojovala v noci z pátku na sobotu, kdy si poradila s rozjetou Američankou Jessicou Pegulaovou. Dramatický zápas na svou stranu dokázala přiklonit ve dvou setech a zvítězit 6:4, 6:3.

Kvitová šla do zápasu jako favoritka, ale už před začátkem bylo jasné, že to nemělo být nic snadného. „Nebylo jednoduché hrát proti Američance, která se hodně zlepšila. Mixuje servisy, i rychlejší povrch jí svědčí,“ podotkla směrem k Pegulaové, jež se nachází v parádní formě. V generálce na US Open minulý týden dokázala z kvalifikace dojít až do čtvrtfinále, přičemž porazila Bradyovou, Sabalenkovou či Anisimovou. A Na US Open v úvodním kole vyřadila Marii Bouzkovou.

Během utkání s nebezpečnou sokyní se Kvitová mohutně povzbuzovala. Její křik se rozléhal po stadionu více, než je obvyklé. Důvodem je absence publika a prázdné tribuny. „Já takhle řvu normálně. V tichu všechno víc vynikne. Dneska mě víckrát napadlo, jestli jsem to nějak nepřehnala. Nevím. Nic s tím nenadělám. Myslím, že je lepší, když ze sebe dostanu ven emoce, které cítím,“ usmívala se zkušená česká tenistka.

Česká hráčka věděla, že jít do tří setů by mohlo být velkým problémem a chtěla se tomu vyvarovat. Nakonec se to povedlo. „Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech a nemusela jsem trpět ještě jeden set,“ uvedla. Pegulaová totiž ve třech setech porazila nejen Bouzkovou, ale i ve druhém kole Flipkensovou. „Připravená byla dobře. Já jsem věděla, že to musím vzít do svých rukou a jít do toho. Byla sice otejpovaná, ale na pohybu to nebylo vidět.“

„Musela jsem ji prostě tlačit, tlačit, tlačit. Čekat na příležitost zaútočit. V klíčových chvílích mi pomohl servis, za což jsem ráda,“ pokračovala Kvitová. Té se povedlo vyjít vítězně z divoké pasáže mezi osmým a desátým gemem prvního setu, kdy soupeřku dvakrát brejkla.

„Myslím, že jsme obě hrály dobře a že jsme předvedly povedené výměny. Některé gemy při mém servisu byly napínavé. Bylo opravdu důležité zůstat koncentrovaná. Nenechala jsem se rozhodit, když mě brejkla, a vzápětí jsem set dohrála,“ vrátila se Češka k průběhu zápasu.

Druhý set naopak nezačala nejlépe a prohrávala 0:2. Ani to ovšem nebyla nepřekonatelná překážka, rychle dějství otočila. „Byla jsem trochu dole, ale dotáhla jsem se zpátky. Musela jsem docela dost zabojovat. Tam se pravděpodobně zápas lámal,“ podotkla. „Pak už jsem se cítila líp. Držela jsem si servis. Snažila jsem se chodit k síti, protože soupeřka hrála skvěle odzadu.“

V dalším kole čeká na Kvitovou další domácí hráčka. O postup do čtvrtfinále se střetne s Shelby Rogersovou. „Další Američanka. Ještě štěstí, že sem nemůžou diváci, protože by fandili proti mně,“ smála se. „Každopádně vím, že Shelby hrála výborně v Lexingtonu. Tady se jí taky daří. V minulosti bývala dost zraněná. Během pauzy asi hodně makala. Je fajn, že se vrátila na takovou úroveň. Má skvělý servis, dává rány. Ve většině výměn rozhodnou první dva údery. Musím být připravena na všechno,“ dodala.