Hradecká po konci na US Open: o úprku soupeřky, rozdílnosti kurtů i minele parťačky

- Marek Bartošík

Kdo sledoval utkání Lucie Hradecké a Andreji Klepačové proti Američankám Muhammadové a Townsendové na US Open, mohlo se mu zdát, že na dvorci je za stavu 4:4 ve druhé sadě na deblový souboj příliš málo hráček. Townsendová totiž poněkud nečekaně prchla na toalety. „Prý to bylo urgentní. Chtěla jít už za stavu 4:3. Zbývalo ale jen dvacet sekund z pauzy, a tak ji umpire nepustil,“ vysvětlila po třísetové porážce Hradecká.

Velkou bitvu dlouho sváděla Lucie Hradecká s parťačkou Andrejou Klepačovou proti americké dvojici Muhammadová, Townsendová ve druhém kole US Open. Pak ale zkraje třetího setu na brejkbol soupeřek zkazila Klepačová lehký míč na síti a od té doby už Američanky utkání kontrolovaly.

Zkušená česká tenistka však své kolegyni nic nevyčítala. „Může se to stát, něco podobného potkalo i mě. Bylo by fajn tenhle míč udělat, ale stane se. Šance jsme měly i pak,“ uvedla Hradecká.

Čím si dnes soupeřky vysloužily vítězství?
Od začátku hrály dobře, určitě líp servírovaly. Nemohla jsem se dostat do returnu. Pak se nám povedlo vybojovat druhý set. Je škoda, že nám utekl začátek toho třetího. Gemy tam byly vyrovnané, žádný jsme ale na naši stranu nedostaly.

Zmínka o servisu je pravdivá. Američanky vás přestřílely na esa 12:0.
Na začátku zápasu jsme si říkaly, že větší šanci budeme mít spíš proti podání Muhammadové, ale nakonec to bylo skoro obráceně. Servírovala hrozně dobře, přesně a s rotací. Její servisy mi pořád ujížděly.

Opakovaně se mluví o tom, že kurty ve Flushing Meadows jsou letos rychlejší. Jaká je vaše zkušenost?
Když se dá rána, sjede to. Naopak volný balón vyskočí nahoru. A přijde mi, že existuje rozdíl mezi jednotlivými kurty – čísla 14, 15 a 16 nejsou tak rychlá, třeba dvanáctka je určitě rychlejší než čtrnáctka. Trénovala jsem i na kurtech číslo 4, 5 a 6, ty jsou podle mě hodně rychlé.

Vraťme se ještě k zápasu. Za stavu 4:4 ve druhém setu Townsendová zčistajasna utekla na několik minut z kurtu. O co se jednalo?
Ona chtěla jít za stavu 4:3 na záchod. Ale zbývalo jen dvacet vteřin z pauzy, a tak ji umpire nepustil. Po dalším gemu mu řekla, že když je stav vyrovnaný a je to urgentní, tak může. Rozhodčímu se to sice moc nelíbilo, ale přesto nakonec šla. Stalo se to před mým servisem, což bylo trochu nepříjemné. Nicméně ten gem jsme vyhrály.

Při čekání na návrat Townsendové jste dokonce zkoušela servírovat do bariéry za kurtem. Jednou se to pořádně odrazilo přímo na vás.
(smích) Je pravda, že jsem to nečekala. První míč se odkutálel, druhý vystřelil. Ale aspoň je člověk ve střehu.

Americké turnaje pro vás skončily. Co bude následovat?
Chtěla bych strávit nějaký čas doma. Pak mě čeká Řím a samozřejmě Roland Garros. Budu se soustředit na čtyřhru, dvouhru teď neplánuju ani na turnajích ITF.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo (osmifinále) čtyřhry
HRADECKÁ, Klepačová (SLO) – Muhammadová, Townsendová (obě USA) 3:6, 7:6(6), 0:6