Žádné hroucení a hrát, co to dá. Teprve začínáme, ví Plíšková po nepovedené Americe

- Marek Bartošík

V posledních ročnících se Karolína Plíšková na oblíbeném US Open pravidelně dostávala do druhého týdne, tentokrát ale balí kufry už po druhém kole. Na nasazenou jedničku si ve dvou setech vyskočila někdejší světová čtyřka Caroline Garciaová. Plíšková nicméně bere neúspěšnou newyorskou misi s rezervou. „Tohle není zápas, ze kterého bych se měla hroutit,“ nechala se slyšet na videokonferenci.

Caroline Garciaová oslavila postup do třetího kola napodobením letadla. A bylo to trefné! Vždyť Francouzka v duelu proti Karolíně Plíškové suverénně lítala po kurtu a jako moderní stíhačka vysílala jeden přesný vítězný úder za druhým. Celkově jich zaznamenala 30, to Plíšková ani ne polovinu.

Už před utkáním česká favoritka poznamenala, že Garciaová je „zvlášť nebezpečná na tomhle rychlém povrchu“. A její predikce se naplnila do puntíku.

„Tohle bylo jedno z nejtěžších druhých kol, co tady mohlo být. Nehrála jsem úplně špatně, šance tam byla. Ona hrála neskutečně agresivně. Chodila mi do servisu, sama dobře servírovala,“ vyzdvihla vynikající výkon své přemožitelky Plíšková.

Jak moc vás mrzí neproměněné setboly ze druhého setu?
Ten první je jediný balónek, který bych ze zápasu změnila. Získala jsem předtím pár bodů a dost gemů v řadě. Mohla jsem soupeřku nechat víc hrát a nemusela to zběsile urvat. Ani jsem to neměla na raketě. Ale i kdybych ten setbol dala, neznamená to, že bych zápas vyhrála.

Překvapilo vás, jakou mentální sílu Garciaová ve druhé sadě ukázala?
Určitě ne, je to bývalá hráčka Top 10, vyhrála velké turnaje a hru má prostě velkou. Hrála nahoru, sedělo jí to.

Můžou letos outsiderům k podobným úspěchům pomoci i specifické podmínky? Hraje se bez fanoušků, tím pádem je v hledišti za jakéhokoliv stavu ticho.
Možné to je, ani by to nebylo nějak překvapivé. Horší hráči možná snesou velké kurty líp, když je tam prázdno. S fanoušky je tlak větší. Ale nemyslím si, že by to mělo nějaký významnější vliv.

Na přípravném turnaji v New Yorku jste prohrála úvodní zápas, teď nevyšlo druhé kolo. Co si z toho vezmete?
Nemám z toho tak špatný pocit. Nějakou dobu jsem nehrála, takže potřebuju čas, abych se dostala do turnajového rytmu. Je dobře, že jsem vůbec jela, i když se to nepovedlo. Samozřejmě se dalo vyhrát víc zápasů, ale udělala jsem pro to všechno. Hroutit se nemám v plánu. Určitě ne po půlroční pauze od turnajů. Sotva jsme začaly, sezóna by měla pokračovat i po Roland Garros.

Cílem pro antuku patrně bude nabrat co nejvíc zápasů, že ano?
Jsem zápasový typ. Všichni o mně vědí, že mám každý rok snad sto zápasů. Teď je to o tom hrát turnaj za turnajem. Těžko říct, jak dlouho mi potrvá dostat se tam, kam bych chtěla, protože takovou pauzu jsem nikdy neměla. Čekají mě tři turnaje na antuce (Řím, Štrasburk a Roland Garros, pozn. red.). A pak uvidíme, co bude.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) [1] – Caroline Garciaová (FRA, 50.) 1:6, 6:7(2)