Stále si zvykám a učím se povzbuzovat, říká o jiném US Open Kvitová

- Marek Bartošík

Nenadálá nervozita v kombinaci s pocitem osamocení v prázdné obří aréně ve Flushing Meadows nebylo to pravé pro Petru Kvitovou. První náročnou zkoušku na letošním US Open ale zvládla, když proti Kateryně Kozlovové odvrátila setbol. „Jsem takový typ, že mě diváci strhnou. Teď jsem ale na kurtu sama se sebou. Teprve si na to zvykám,“ zmínila na videokonferenci Kvitová.

Pro Petru Kvitovou se druhé kolo US Open nevyvíjelo vůbec dobře. Po pěti gemech už měla na kontě pět dvojchyb a prohrávala o brejk 2:3. Její houževnatá ukrajinská soupeřka Kateryna Kozlovová se posléze při vlastním podání dokonce prokousala k setbolu, česká lvice jej ale odvážným útokem odvrátila.

Od tohoto zlomového okamžiku už se po centrálním dvorci Arthura Ashe proháněla sebevědomá verze Petry Kvitové. „Strašně jsem se snažila, abych to otočila. Po dobrém tiebreaku už jsem se uvolnila. Chodil mi servis a hrála jsem agresivněji,“ ohlédla se za druhým úspěšným krokem na US Opem Kvitová.

Atmosféra hlavního kurtu je letos dost specifická, řekněme komorní. Co vy na to?
Zvykám si, ale je to nepříjemné. Když přicházíme na kurt, ohlašují nás jako vždycky. Vlastně nevíme, pro koho to dělají. Trochu mě překvapilo, když jsem po zápase musela pinkat míče do prázdných sedaček. Nicméně nemá cenu to moc řešit.

Pořadatelé také zavedli různé technologické nápady. Jak na vás působí?
Vnímala jsem je jen tehdy, když jsem vcházela na kurt. Když už jsem hrála, moc jsem je neregistrovala. Viděla jsem jen televizi, kde je spousta fandících lidí. Zvláštnější mi ale přišlo, že hraju na centru a v boxech sedí sem tam nějací trenéři nebo hráčky a hráči. Normálně se takhle na zápasy dívat nechodíme.

Ostatní účastníci vás sice sledují, ale fanoušky přímo na místě to jistě nevynahradí.
Jsem takový typ, že mě diváci strhnou. Musím se soustředit na to, že jsem teď na kurtu sama a že se musím povzbuzovat. To je momentálně nejdůležitější, pořád se to učím. Na kurtu jsem vždy bojovala, teď to ze sebe jen musím dostat trochu jinak.

Dnes to bylo do stavu 4:5 z vaší strany trápení. Potom jste odhodila čelenku a najednou to šlo.
Už předtím jsem přemýšlela, že čelenka půjde dolů. Ale říkala jsem si, že soupeřku zvládnu brejknout i s ní. Když se to nepovedlo, tak jsem si řekla: Jo, teď už ji musím zahodit, abych něco změnila. Já vím, že je to úplná blbost, ale někdy to pomáhá.

Po náročné šichtě vás čeká další volný den. Jak ho strávíte?
Ve volných dnech na tenis nejezdím, je to hodina do areálu a hodina zpět. Spíš se snažím odpočívat, zajdu do fitka si zacvičit a zaběhat. Vždycky něco vymyslím, třeba koukám na televizi nebo si čtu.

Mezitím vás ale sem tam vyruší zpráva o výsledku testu na covid. Zvládáte to?
Test sám o sobě je v pohodě, ale čekání na esemesku je hrozně nepříjemné. Když už vidíte, jak vám píšou a jen čekáte, jestli je tam negativní, nebo pozitivní. Dávám si opravdu velký pozor. S nikým se nestýkám, nechodím k nikomu blízko. A ruce si dezinfikuju tak stokrát za den.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Kateryna Kozlovová (UKR, 99.) – PETRA KVITOVÁ (12.) 6:7(3), 2:6