Zpropadené koncovky. Psychika je nepřítel, ví Veselý. Odrazit se chce v Prostějově

- Jakub Slunečko, Filip Lefenda

Jiří Veselý čeká po restartu turnajového kolotoče nadále na první výhru. Po brzkém vypadnutí z domácího challengeru na Štvanici nezvládla česká jednička ani vstup do US Open. Veselý neuhrál s Corentinem Moutetem z Francie ani set a potřetí v řadě se s newyorským grandslamem rozloučil již v úvodním kole. „V důležitých momentech jsem udělal zbytečně moc chyb. Oproti Praze je to posun, stále jsem ale nevyhraný,“ hodnotil porážku 4:6, 4:6 a 5:7 aktuálně 67. tenista žebříčku ATP. Teď věří, že se k lepším zítřkům odrazí na oblíbeném turnaji v Prostějově.

Byť jste padl ve třech setech, zápas to byl relativně vyrovnaný. Co rozhodlo?
Bylo to lepší než v Praze, což je pozitivum. Mladý byl velice běhavý, spoustu toho vrátil. V prvním setu jsem měl brejkboly, které jsem nevyužil. V důležitých momentech jsem udělal zbytečně moc chyb. Plašil jsem. Koncovky mi nevyšly. Hra začíná nějak vypadat, bohužel po dlouhé pauze je to pro mě náročné a nehraji tenis, který bych si přál hrát.

Oproti nedávné porážce s Rusem Karacevem na Štvanici jste ale výkon zlepšil...
Rozhodně je to oproti Praze posun. Minimálně podání bylo výrazně lepší, vypovídá o tom i statistika. Pořád tam jsou rezervy v pohybu a jistotě. V důležitých momentech musím zůstat klidnější a necpat se do winnerů. Jsem nevyhraný.

Na US Open končíte potřetí za sebou v prvním kole. Jste rád, že jste se turnaje mohl zúčastnit?
Určitě. Každý zápas je teď dobrý. Je potřeba zůstat v turnajovém rytmu. Jsem člověk, který má své fáze. Věřím, že jde má hra nahoru. Musím zůstat trpělivý a doufám, že to zlomím, začnu hrát dobrý tenis a budu zvládat koncovky.

Jaké je trávit čas v turnajové bublině, kdy pendlujete pouze mezi kurty a hotelem?
Je to psychicky náročné. Nejsou diváci, chybí odezva. Trénujeme pokaždé jen ve dvou. Okamžitě musím do šatny, do sprchy a rovnou pryč. Zázemí a pohodlí, na které jsme byli zvyklí v šatně nebo z hráčských prostorů, teď chybí. Očekával jsem to ale daleko horší. Jsem překvapený, jak dobře to nakonec probíhá. Zvládají to tady na výbornou.

Je pro vás tento přísný režim v bublině akceptovatelný?
Nějakou dobu je to snesitelné, ale dlouhodobě těžko udržitelné. Bublina má své díry, není stoprocentní. Do styku s lidmi vždycky alespoň trochu dochází. Pokud je to ale nezbytné, musíme to podstupovat dále. Těžko říct, jestli je tohle reálné v Evropě. Tam se mění každý týden státy, to bude oříšek.

Jaké díry v bublině máte na mysli?
Došlo k výjimkám, kdy se lidi dostali do hotelu. Třeba turisté. Druhý hotel není úplně bublina, turisté tam mají přístup. Je to strašně těžké zajistit. Nevím, jak velké hotely budou v Evropě a jestli se toto podaří. Například v Itálii je mají dost malé a nemyslím si, že budou např. v Římě schopni umístit všechny hráče do této bubliny. Jsme rádi, že se teď odehrává grandslam v Americe a budeme doufat, že se odehraje i zbytek.

I přes přísná hygienická opatření se v bublině nakazil koronavirem Francouz Benoit Paire, sedmnáctý nasazený. Jak je to možné?
Přiletěl před prvním turnajem a pozitivní byl až tři dny před US Open. Musel přijít s někým do kontaktu, kdo to na něj přenesl. Bublina by měla zajistit, že toto bude ošetřené. Ale nikdo neví, jak se to stalo. Jsou i verze, že jsou lidi, kteří nikam necestují a stejně vir dostanou. Je to zvláštní a nešťastné hlavně pro něj. Strávil tady takovou dobu, dva dny před turnajem ho vytáhli a teď tady musí dalších deset dnů zůstat a přetrpět karanténu. To jsou ty nejhorší případy.

Nyní vás čeká domácí antukový challenger v Prostějově, který jste v minulosti třikrát ovládl…
Zítra odletíme zpátky do Čech a začne příprava na antuku. V Prostějově se mi v posledních letech nedařilo, ale mám tam výbornou bilanci, třikrát jsem to tam vyhrál. Věřím, že Prostějov bude ten turnaj, který to zlomí a dostane mě na vítěznou vlnu.

Během koronavirové přestávky jste na českých akcích odehrál řadu zápasů. V čem jsou ty „ostré“ jiné?
Hlavně v náročnosti na psychiku. To je můj věčný nepřítel, který mě zlobí po celou kariéru. Zápasy v Česku nás udržovaly v rytmu, ale nebyly po psychické stránce tak náročné jako ostré zápasy. Pořád to byly jenom exhibice. Trénovali jsme a zkoušeli si dost věcí. V ostrém zápase se vrátíte k tomu, co hrajete normálně a chcete zapojit i něco z tréninku. Mentální stránka ale funguje úplně jinak. Všechny stavy prožíváte mnohem intenzivněji. To mi zatím dělá největší problém. Jsem svázaný, a když mám brejkboly, nejsem schopen je proměnit a hodit se do klidu.

Jak to vypadá s konáním dalších turnajů v Evropě?
Situace se mění ze dne na den. Od ATP nemáme žádné zprávy. Spousta států musí znovu do karantény. Dost kluků možná nebude moct hrát ani v Prostějově a budou muset řešit výjimky. ATP se s tím pere, státní nařízení jsou někde moc přísná. Výhoda je, že nikomu nepadají body. Dá se připisovat, to je potřeba využít. Teď je ale situace tak složitá, že nevíme, jestli odehrajeme do konce roku deset turnajů, nebo jen čtyři.

US Open, New York (muži, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Corentin Moutet (FRA, 77.) – JIŘÍ VESELÝ (67.) 6:4, 6:4, 7:5