Bublina v bublině. Mladenovicová po kontaktu s krajanem nesmí prakticky nic

- Jan Vojkůvka

Přísná bezpečnostní opatření kvůli pandemii koronaviru jsou na US Open častým tématem. Jak to vypadá, když se dostanete do kontaktu s nemocným člověkem, ale nemáte pozitivní test, dokládá situace zejména francouzských tenistů, kterou výstižně popsala Kristina Mladenovicová.

„Prakticky jsem v nové bublině v bublině,“ uvedla zkušená Mladenovicová, která ale má oproti Benoitu Pairemu možnost zůstat na turnaji a dál hrát. „Není toho moc, co můžu. Být připravená na zápasy fyzicky i mentálně je docela těžké.“

Mladenovicová a dalších šest tenistů skončilo v karanténě poté, co byl Benoitu Pairemu udělán pozitivní test na koronavirus. Paire se kvůli tomu musel z amerického grandslamu odhlásit, ostatní pak musí prožívat chvíle osamocení, ze kterých je vytáhne pouze trénink či zápas.

„Řeknu to jednoduše, mohu hrát zápasy. Ale nesmím dělat nic jiného,“ uvedla Francouzka, která byla v kontaktu se svým krajanem na tréninku a při hraní karet v hotelu. „Je to pro mě těžké přijmout, protože nejsem součástí jeho okolí,“ dodala směrem k Pairemu.

I přesto svůj první zápas na turnaji zvládla, když vyhrála nad domácí Hailey Baptisteovou 7:5, 6:2.

Mnohem podrobněji popsal život ve dvojité bublině Adrian Mannarino, další z hráčů, kteří musí být v karanténě.

„Když jsme v areálu, vždy je někdo s námi, kdo nás eskortuje. Nesmíme se procházet, nemůžu například jít ani na centrální kurt, abych se podíval na zápas,“ zvedl. „Nesmím používat výtah, abych nebyl v kontaktu s ostatními hráči. Takže musím vždy vyjít sedm pater do svého pokoje, a to je hodně schodů.“

„Když jdu na hotel, musím použít zadní vchod. Nesmím být vlastně v kontaktu s nikým. Ani na jídlo, to nám nechávají před dveřmi. Když se chci najíst, musím použít aplikaci a někdo mi ho donese k pokoji,“ dodal Francouz.