Blížící se senzaci zastavila smůla. Cítila jsem, že na ni mám, mrzí Martincovou

- Jan Vojkůvka

Zápas, ze kterého těžko hledá pozitiva, má za sebou Tereza Martincová. Předvedla výborný výkon, byla blízko senzaci, ale se světovou patnáctkou Petrou Martičovou nakonec prohrála 7:5, 2:6, 4:6. Kromě už tradičně smolného losu ji totiž zastavilo i obrovské štěstí soupeřky.

„Mrzí to strašně. Bylo by to lepší, kdybych si to pokazila sama. Tohle je nejhorší varianta, co se mohla stát, řekla bych,“ hodnotila Martincová zápas s favorizovanou Chorvatkou. Vyhrála první set, ve třetím měla výhodu brejku, o kterou sice přišla, ale v šesté hře si znovu vypracovala brejkboly. A tehdy zasáhla smůla. Respektive štěstí Martičové.

„Tvořila jsem hru, měla jsem dobrou pozici na 4:2 a soupeřka zahrála se štěstím. Lob spadl dvakrát na lajnu, s tím nejde nic dělat. Vytáhla to nejlepší, co mohla. Fakt mě to mrzí,“ podotkla česká hráčka, která se jen velmi těžce snažila najít nějaká pozitiva.

„Měla bych z toho mít radost, že to bylo těsné, ale teď to beru tak, že mě to extrémně mrzí. Protože, když jsem byla na kurtu, tak jsem cítila, že na ni mám,“ pokračovala Češka. „Po takovém zápase si člověk nemůže říct jo, dobrý, hrála jsem s holkou, co je patnáctá na světě, měla jsem na ni, tak si z toho vem něco pozitivního.“

Po nevyužitých brejkbolech v šesté hře přišel, jak se ukázalo, klíčový sedmý gem. Martincová odvrátila dva brejkboly, třetí však nikoliv. A Martičová posléze duel dokázala doservírovat.

„Jsem z toho špatná, cítila jsem, že na ni mám. Kvůli smolným prasatům a nějaké lajně to takhle dopadlo... mohlo to vypadat jinak,“ odtušila aktuálně 136. hráčka světa. Na smůlu si ale nechce stěžovat a i při zápase krotila své emoce.

„Držela jsem se. Neměla jsem nějaký pocit, že bych se měla rozčilovat,“ řekla Martincová, jež si vybavila jednu situaci, která podškrtla obrovskou smůlu, již v prvním kole měla. „Byl tam jeden moment, kdy jsem dala prasátko a soupeřce se to nahrálo na winner. Když to trefila ona, tak to vždy přepadlo jen za síť. Tak jsem si říkala, že já to jednou trefím a hned je to proti mně,“ brala to zpětně s úsměvem.

Pětadvacetiletá Češka si už začíná pomalu zvykat, že když se dostane do hlavní soutěže turnaje WTA, potká ji velmi náročný los. I přesto si s tím dokáže poradit. Letos v Lyonu přešla přes první kolo, kde hrála s Bogdanovou, v Dauhá zvládla zápas s Dojovou, loni v Petrohradu získala skalp Putincevové.

Ale na grandslamech má losy skutečně špatné. V hlavní soutěži si zahrála počtvrté a posuďte sami: letos Petra Martičová, loni na US Open Karolína Plíšková a ve Wimbledonu Ja-fan Wang. A v roce 2017 na US Open Caroline Garciaová.

„Losy ke mně nejsou moc shovívavé,“ přiznala Martincová. „Na jednu stranu ale mohu být ráda, že prohrávám takhle smolně. Bylo by horší, kdybych dostala 1:6, 2:6 a letěla bych. Člověka to ale moc nepovzbudí, když má tu šanci a cítí se dobře, ale bohužel. Takový smolný zápas s jednou z nejlepších hráček na světě... Je to smůla,“ dodala.