Dimitrov je opět ve formě! V Pekingu skolil Nadala a zahraje si semifinále

- Petr Šístek

Když se předloni Grigor Dimitrov vydrápal na osmou pozici žebříčku ATP, zdálo se, že by skutečně mohl jít ve šlépějích Rogera Federera, ke kterému byl často i díky podobnému hernímu stylu připodobňován. Poté jej ale potkal hluboký pokles formy, avšak dnes vše nasvědčuje tomu, že se pětadvacetiletý Bulhar opět vydává vstříc tenisovému výsluní.

Do letošní sezony Dimitrov vstupoval na konci třetí desítky žebříčku a nezačal vůbec špatně, když v Brisbane i na Australian Open trápil právě Federera, a k tomu přidal finále na turnaji v Sydney. Poté, co ale v dubnu zcela psychicky nezvládl finále turnaje v Istanbulu proti Diegu Schwartzmanovi, s nímž ve třetím setu potupně prohrál 0:6, se jeho výsledky náhle zlomily a dlouhé dva měsíce nebyl schopen vyhrát zápas, v důsledku čehož klesl až na 40. místo, které bylo jeho nejhorším umístěním od února 2013.

Od červencového turnaje v Torontu se ale dohodl na spolupráci s bývalým trenérem Tomáše Berdycha Danim Vallverduem a změna k lepšímu byla ihned znát. V Kanadě si zahrál čtvrtfinále a na následném Masters v Cincinnati došel dokonce do semifinále! Nezklamal ani na US Open, kde v osmifinále podlehl Andymu Murraymu.

Po překvapivé prohře v semifinále turnaje v Čcheng-tu s Albertem Ramosem ale nyní Pekingu předvádí vynikající výkony před nimiž se již byli nuceni sklonit nejvýše postavený Američan Steve Johnson, ve skvělé formě hrající Lucas Pouille a dnes i druhý nasazený Rafael Nadal.

Dimitrov přitom měl se Španělem před utkáním výrazně negativní vzájemnou bilanci 0:7, ale v úvodní sadě soupeře zaskočil pestrou hrou a nedovolil mu ani jednou uhrát si vlastní servis. Ve druhém dějství pak sice využil jediný ze šesti brejkbolů, avšak vzhledem k tomu, že oba, které si vypracoval Nadal, dokázal odvrátit, tak se nakonec radoval po výhře 6:2 a 6:4 z postupu do semifinále. V něm se utká s Milosem Raonicem, který byl dnes nucen zvládnout hned dvě utkání, a i v případě neúspěchu by se měl Dimitrov opět napevno usadit ve druhé desítce žebříčku ATP.