Sice bizarní, ale stále centr. Díky tréninkům jsem si na něj zvykla, říká Plíšková

- Marek Bartošík

Zapomeňte na hlasitou show, tak typickou pro US Open. Žádní (rozdovádění) fanoušci tentokrát ochozy centrálního dvorce Arthura Ashe nezaplnili a ani taneční hudba z reproduktorů při střídáních stran nehrála. Karolína Plíšková si vyzkoušela, jaké to je zápolit v útrobách největší tenisové arény na světě v době koronavirové pandemie. „Nic bizarnější jsem asi nezažila. Centr je pro mě ale vždycky lepší, třeba i bez diváků,“ líčila po zvládnutém prvním kole amerického grandslamu.

Pouhých 63 minut se zdržela na obřím, leč prázdném centrálním dvorci Arthura Ashe Karolína Plíšková při své cestě do druhého kola US Open. Vítězství 6:4 a 6:0 nad Anhelinou Kalininovou může na první pohled působit jako pohodlná práce. Ukrajinská outsiderka ale kousala, vždyť favoritka Plíšková čelila za stavu 4:4 dvěma brejkbolům.

„Byl to ohromně důležitý gem. Pak už jsem se cítila o hodně líp, ona byla naopak psychicky dole,“ vrátila se ke klíčovému okamžiku Plíšková, jež si vynahradila zklamání z minulého týdne.

Na přípravném turnaji před US Open, konaném tentokrát kvůli koronavirové pandemii přímo v New Yorku namísto v Cincinnati, vypadla už v prvním kole s Veronikou Kuděrmetovovou.

„Teď na centrkurtu jsem si připadala o dost lépe než minulý týden na sedmnáctce,“ chválila si změnu dvorce Plíšková. „Centr je pro mě vždycky lepší, třeba i bez diváků. Hodně jsem na něm trénovala, zvykla jsem si na něj. V New Yorku jsem přes dva týdny a připadám si stále více v pohodě.“

Plíšková se tak nezalekla prázdnoty monumentální newyorské arény – stánek pro více než 23 tisíc diváků zel prázdnotou. Jedinou výjimkou byli ve svých boxech ostatní účastníci akce a jejich skromný doprovod.

„Na tribuně jsem měla pořád svůj tým. Kurt je samozřejmě obrovský a působí prázdně, ale věděla jsem, že se dívají lidi z lóží. Zároveň si uvědomuju, že se na přenosy dívají miliony fanoušků, moje rodina a kamarádi v Česku,“ nechala se slyšet turnajová jednička, která si ale absurditu situace uvědomovala.

„Nic bizarnější jsem asi nezažila. Nicméně ne vždycky je na velkých kurtech plno, takže ne že by se na to nedalo zvyknout. Zvláštní je, že mezi gemy ani nehraje hudba,“ zamyslela se Plíšková.

Dá se očekávat, že jedna z hlavních favoritek absolvuje i své druhé utkání na turnaji v jedné z velkých arén. A třeba jí zkušenost z prvního kola pomůže – proti někdejší světové čtyřce Caroline Garciaové se ostatně bude hodit jakýkoliv dílčí trumf.

„Je to výborná hráčka. Zvlášť nebezpečná může být na tomhle rychlém povrchu,“ vyhlíží další překážku na své cestě nezvykle tichým US Open finalistka hlučného ročníku 2016.

US Open, New York (ženy, USA, 21 650 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) – Anhelina Kalininová (UKR, 145.) 6:4, 6:0