Dejte mi s tím pokoj! Hysterii kolem BLM u tenistek nehledejme

- Jan Vojkůvka

Události, které se dějí ve Spojených státech, v posledních dnech výrazně ovlivnily i sportovní dění. Naomi Ósakaová nechtěla hrát. Obě tenisové asociace ve spolupráci s USTA odložily čtvrteční program na pátek. Jednalo se o připojení k protestům proti rasismu a policejní brutalitě. Souhlasí s tím ale všichni?

Události spustil incident v americké Kenoshe, kde byl při policejním zákroku postřelen afroameričan Jacob Blake. Postupně vyplouvají na povrch další informace - Blake se s policisty pral a byl ozbrojen, selhaly pokusy o zpacifikování taserem a i přes výzvy chtěl nastoupit do auta, kde byly jeho tři děti...

Bez ohledu na to, jak to ve skutečnosti bylo, se ve Spojených státech spustila další vlna demonstrací a profesionální sportovní ligy se uchýlily k protestnímu přerušení soutěží. Odložit zápasy se rozhodli i pořadatelé tenisového turnaje v New Yorku, možná i kvůli nátlaku Ósakaové, jež se před odkladem z podniku odhlásila.

Nebo kvůli vyhnutí se tlaku veřejnosti, kterému byla vystavena například hokejová NHL. Ta přerušila svou soutěž až po, doslova, kulometné palbě kritiky. Ať tak či onak, sportovní svět ve Spojených státech chtěl vyjádřit solidaritu a soudržnost.

Jenže souhlasili s těmito kroky všichni zainteresovaní? Nebo prostě neměli na výběr?

„Nějak si nejsem vědoma, co se teď děje,“ uvedla v pátek Britka Johanna Kontaová, která přiznala, že aktuální situaci ignoruje a soustředí se na tenis. „Jasně, když jsem byla doma, tak jsem si byla vědoma kroků BLM a toho, co se dělo. Ale tady zprávy nesleduji. Neviděla jsem ani příspěvek Naomi,“ podotkla.

„Rozhodnutí bylo učiněno beze mě. Plně ale rozumím důvodům, proč se WTA, ATP i USTA tak rozhodli,“ dodala smířlivě.

To Victoria Azarenková si nebrala takové servítky. „Aby byla upřímná, vůbec tomu nevěnuji pozornost,“ přiznala finalistka turnaje, jež si v sobotu zahraje o titul s Naomi Ósakaovou.

„Tak to prostě je. Pojďme se bavit o tenisu. Nechci o tom mluvit,“ nenechala se zatáhnout do debaty o dění v USA. A proč vlastně taky? Vždyť do New Yorku se vypravila, stejně jako ostatní, kvůli hraní tenisu. A dala to jasně najevo.