Snížení trestu Šarapovové? Seznam zakázaných látek přišel už i na další rok, rýpl si Berdych

- Jan Vojkůvka

Maria Šarapovová se sice dočkala snížení trestu za doping na 15 měsíců a zároveň potvrzení, že šlo spíše o nedbalost, ale v očích mnoha zůstává stále sama viníkem celé situace.

Užití meldonia, které se tento rok zařadilo na seznam zakázaných látek, nakonec nebude Rusku Marii Šarapovovou stát celé dva roky kariéry, ale "pouze" 15 měsíců. Zdá se, že její obhajoba tím, že byla špatně informována, zafungovala a odvolání k Mezinárodní arbitráži tak bylo zčásti úspěšné.

Jenže vyhráno rozhodně nemá a to především v očích samotných profesionálních tenistů. Každý je svého štěstí strůjcem, dalo by se říci, na základě vyjádření jejích kolegů z tenisové branže. Téma Šarapovová, doping a trest je v posledních dnech opět žhavé a není tak divu, že při nejrůznějších rozhovorech padají otázky i k těm, kteří s jejím proviněním vlastně ani nemají nic společného.

Příkladem budiž tisková konference Tomáše Berdycha v Tokiu, kde se téma Šarapovová rovněž probíralo. Možnost, že by ruská tenistka neobdržela seznam nových zakázaných látek? S tím se Berdych nemůže ztotožnit. „Obdržel jsem už i list pro rok 2017 a je to snadné k porozumění,“ podotkl.

Šarapovová je, dle Berdycha, jedinou, která si může něco vyčítat. V Tokiu nastínil proces, kterým by měl každý profesionální sportovec projít, pokud se chce vyhnout případným problémům. „Pokud si chci něco vzít, vždy to s ostatními proberu několikrát, abych si byl jistý, že to je legální,“ řekl přítomným novinářům v Japonsku. „Pokud je to kompletně čisté, užiji to. Nakonec, nezáleží na tom, kdo je v čem zapleten, ale vy jste hráč a vy jste tím, kdo je zodpovědný,“ upozornil.

Snížení trestu Šarapovové se příliš nelíbí lucemburskému tenistovi Gillesovi Mullerovi, mimochodem přemožiteli Berdycha z prvního kola v Tokiu. „Každý pozitivní trest by měl být potrestán. A pokud trest snížíte, vysílá to špatný signál,“ zamyslel se.

Zda udělala ITF chybu se nyní již nikdo nedozví. Faktem ale zůstává, že rozesílaný list se zakázanými látkami všichni obdrželi, a že by jediná Šarapovová byla špatně informována? To se nezdá příliš pravděpodobné. A nynější kroky se zkracováním trestu se zdají býti tak trochu alibismem, kdy si každý uvědomuje, že Šarapovovou je nutno potrestat, ale být příliš dlouho bez velké hvězdy se ženskému tenisu nechce.

Sama Šarapovová stále pociťuje určitou nespravedlnost s jejím potrestáním. Vyjádřila se tak v několika rozhovorech. Nad tím se pozastavil i legendární Boris Becker, který přes sociální sítě vyjádřil zajímavou myšlenku. „Nakonec je její trest snížen ze čtyř let na 15 měsíců a nemůže z ničeho vinit nikoho jiného než svůj tým,“ podotkl Becker, kterého zaujal fakt, že původně zvažovala ITF pro Šarapovovou čtyřletý trest, který by ji prakticky ukončil kariéru.

Tím nenapadám její složitou situaci. Každý dělá chyby a ona byla konfrontována s problémem ihned a léky vzala týden po jejich zakázání,“ dodal Becker.

Co ovšem zaráží nejvíce je přiznání Šarapovové, že meldonium brala deset let před zápasy a před těmi náročnějšími si vzala tabletek dokonce více. Takové přiznání dopingu sice může být bráno jako polehčující okolnost, ale většině po právu přijde takové přiznání jako důkaz úmyslného zvyšování výkonnosti.

Ať tak či onak, Šarapovová bude moci v dubnu příštího roku opět hrát. Pro tenis je to dobře, otázkou zůstává, jestli je to dobře i z hlediska čistoty sportu. Existuje však i názor, že Šarapovová se z vynucené pauzy už dohromady dát nedokáže. Nebude figurovat na žebříčku, bude mít za sebou více než roční přestávku.

Zkušenosti s trestem a návratem má kupříkladu Richard Gasquet, který se sice vyšvihl zpět do špičky, ale v rozhovoru pro Sport 24 připustil, že pro Rusku bude návrat velmi těžký. „Nikdy není snadné se vrátit, samozřejmě. Ale myslím, že když má 15 měsíců... Je to docela dlouhá doba pro comeback. Mentálně i fyzicky to pro ni bude složité. Potřebuje hlavně hodně hrát a pochopitelně pak to pro ni může být v budoucnu dobré. Uvidíme. Každý případ je jiný,“ vyjádřil svou myšlenku Gasquet.