Marková po výhře na MČR: Jsem ráda, že se mi podařilo potvrdit své nasazení. Chystá se na náhradní turnaj za US Open?

- David Schlegel, Michal Hladký

Johana Marková potvrdila roli nejvýše postavené hráčky na uplynulém MČR a poprvé v kariéře celý turnaj ovládla, když si ve finále poradila s talentovanou Darjou Viďmanovou. Nejen o tom, jak se rodila její výhra, se rozpovídala exkluzivně pro Tenisový svět.

Byla jste nasazená jednička, neztratila jste ani set. Zdá se, že jste prošla turnajem zcela bez problémů. Jaký zápas byl pro vás nejnáročnější?
Těžko hodnotit, každé utkání jsem brala postupně a snažila se soustředit na své výkony, což se mi dařilo. Každý zápas se mé výkony postupně zlepšovaly, a proto jsem moc ráda, že jsem potvrdila své nasazení a vyhrála celý turnaj.

Kterého vítězství si nejvíce ceníte?
Nejvíce si cením finálového zápasu, nastoupila jsem s Darjou Viďmanovou, proti které jsem naposledy prohrála. Zároveň jsem ráda, že jsem ho kromě začátku zvládla bez větší nervozity.

Jak máte ostravské kurty ráda? Vyhovuje vám tamní zázemí? Hrálo se vám tam vždycky dobře?
Ostravský areál se mi moc libí, vše tam funguje výborně i po organizační stránce. Kurty byly také příjemné, hrála jsem tam teprve podruhé, ale určitě se tam budu ráda vracet. Vždy se mi hraje dobře na místech, odkud mám hezké vzpomínky.

Jedinou kaňkou na vašem vystoupení byla těsná porážka s Denisou Hindovou ve čtyřhře, když jste ve finále prohrály s dvojicí Břečková, Kladivová 11:13 v supertiebreaku. Bolela tahle porážka hodně?
Byla jsem smutná, prohrát z mečbolu ve finále není příjemné. Ale myslím si, že to byl dobrý zápas a holky hrály moc dobře.

V Ostravě jste na republikovém šampionátu startovala pouze jednou. Proč jste se letos rozhodla si tam zahrát znova?
Zúčastnila jsem se naposledy v roce 2016, kdy jsem prohrála s Pernillou Mendésovou (2. kolo – pozn. red.). Letos z důvodu koronavirové situace nebyla možnost hrát turnaje a už vůbec ne mezinárodní, takže jsem ráda za každou šanci si zahrát. Obsazení bylo silné, tak jsme se s trenérem shodli, že je to dobrá příležitost.

Jak jste se dokázala vyrovnat s koronavirovou pauzou a jak moc na vás tato situace dolehla?
Ze začátku karantény jsem z toho byla špatná, bylo to bez trénování těžké. Také jsem byla smutná ze zrušených turnajů, protože jsem cítila příležitost nahrát nějaké body a moje výkonnost se zlepšovala. Naštěstí moc vděčím svazu, který se k tomu postavil výborně a hned, jak to bylo možné, začala spousta českých náhradních turnajů.

V České republice se bude hrát náhrada za zrušenou kvalifikaci na US Open. Jste tam aktuálně 27. pod čarou. Sledujete odhlašování hráček na tento turnaj nebo už je ta účast prostě moc daleko?
Sleduji vše, popravdě jsem zrovna v karanténě na hotelu kvůli testování. Ty šance samozřejmě nejsou až tak velké, ale myslím, že by byla škoda se nezapsat. Doufáme, že se s Anastasií Detiuc dostaneme aspoň do čtyřhry, kde jsme první náhradnice.

Jaký bude váš další turnajový program a v jaké se cítíte zdravotní kondici?
Dále plánuji hrát nějaké 25ky, určitě tu v Praze. Dále buď Itálie nebo Frýdek-Místek, ale je to těžké. Moc turnajů bohužel není, a ty, které ano, tak jsou silně obsazené a je tudíž obtížné se na ně dostat. Pokud jde o kondici, tak se cítím dobře, bolest zad už ustoupila.