Nehraje dobře, přesto chce grandslamový double. Jsem připravená na cokoliv, hlásí Serena

- Jan Vojkůvka

Bývala dominantní tenistkou, prohrávala pouze s těmi nejlepšími z nejlepších a většinu soupeřek na kurtu demolovala. Letos je však všechno jinak. Serena Williamsová od začátku roku nepodávala ani zdaleka výkony, na které byla zvyklá, a po restartu sezony jsou její představení na dvorci poměrně zklamáním.

Čas nelze zastavit. Jen ti nejlepší se o to stále snaží. Někdy více, někdy méně úspěšně. Jednou z těch, které si nechtějí připustit blížící se konec, je Serena Williamsová.

Osmatřicetiletá Američanka na turnaji v New Yorku měla ideální výchozí pozici pro to, aby se v poklidu rozehrála a připsala si snadnou výhru. Místo toho na kurtu strávila tři hodiny a nizozemskou kvalifikantku Arantxu Rusovou zdolala těsně 7:6(6), 3:6, 7:6(0).

Pravda, Rusová hrála fantasticky. A to tak, že ve třetím setu otočila z 2:5 na 6:5 a podávala na vítězství! V samém závěru ale selhala, neudržela podání a v tiebreaku už nenašla na slavnou sokyni recept.

Ale i přes výkon Rusové, Williamsová měla utkání dominovat. Nestalo se tak. Naopak se potvrdilo, že hra Američanky je po restartu sezony plná chyb, a vše dohání především bojovností a výtečnou kondicí.

„Jsem opravdu fit a cítím, že jsem připravená absolutně na všechno,“ hlásí bojovně Williamsová. Ta si stanovila pro nadcházející týdny opravdu odvážný cíl. Uspět na US Open i French Open.

Přípravu kondice rozhodně nepodcenila. O tom svědčí i to, že po třech hodinách byla schopná soupeřku v tiebreaku zničit 7:0. „Chtěla jsem být kondičně na super úrovni, protože prakticky teď budu šest týdnů každý den jen hrát,“ věří ve své schopnosti. Ale může kondice vyrovnat evidentní slabiny v její hře?

Že je Williamsová jen stínem svých někdejších výkonů potvrzují především výsledky. Ještě před koronavirovou pauzou senzačně padla ve 3. kole Australian Open s Wang Čchiang, stejně jako ve Fed Cupu s Anastasijí Sevastovovou.

V srpnu, po restartu sezony, vyhrála v Lexingtonu dva zápasy po třísetových bitvách a následně přišla nečekaná prohra ve čtvrtfinále s Shelby Rogersovou. A ani vystoupení v New Yorku proti Rusové nebylo vůbec přesvědčivé.

V dalším kole čeká na slavnou Američanku mnohem větší výzva v podobě Řekyně Marii Sakkariové. Tu ještě loni porazila ve dvou setech. To bude prověrka, která naznačí, zda se u Williamsové jedná o celkový pokles herní úrovně, nebo jestli dokáže ještě předvádět výkony hodné šampionky.